Bornems Leestje Foto: Joris Herregods

Het Bornemse Leestje officieel erkend als ambacht: “Mensen zijn zich niet bewust van belang van schoenmaker”

Kristof Nobels (38) startte vijftien jaar geleden met een schoenmakerij, Het Bornemse Leestje genaamd. Wat toen begon als een kleine schoenmakerij is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige schoen- en slotenmakerij met een breed assortiment aan extra producten. Als kers op de taart kon hij ook de ambachtelijke erkenning in de wacht slepen. “Ik ben ontzettend trots dat mijn werk nu officieel erkend wordt”, aldus een fiere Nobels.

Hoewel schoenmakers jaar na jaar minder te zien zijn in het straatbeeld is schoenmaker Kristof Nobels nog lang niet klaar met zijn verhaal. Nadat hij geïnspireerd werd door zijn ouders begon Kristof een eigen schoenmakerij in de gemeente Bornem. Na vijftien jaar trouwe dienst mag hij zichzelf terecht Erkend Ambachtsman noemen.

Hoewel hij schrijnwerker van opleiding is, ging hij toch zijn ouders na als schoenmaker. “Mijn ouders hebben een schoenmakerij in Hamme. Als kind ben ik er zo goed als ingerold en wist ik meteen dat ik ook zoiets wou doen. Zoveel jaren later sta ik effectief in mijn eigen winkel. Ik heb eerst nog een opleiding schrijnwerkerij gevolgd, maar ik wist dat mijn roots in de schoenmakerij lagen.”

Schoenmaker blijf bij je leest

Al vijftien jaar ontvangt Kristof met heel wat enthousiasme zijn klanten in de Boomstraat. “Ik draaide eerst ongeveer drie jaar mee in de zaak van mijn ouders. Daarna wist ik dat ik klaar was voor iets nieuws en startte ik zelf iets op. Ik opende een kleine schoenmakerij, maar al snel nam ik de sloten erbij. Later kwamen er steeds meer extra producten of diensten zoals graveerwerken, autoplaten of slijpdiensten bij.”

“Natuurlijk spits ik me nog altijd het meeste toe op schoenen. De klanten kunnen hun schoen achterlaten en ik repareer die dan binnen de dertig minuten. Tijdens het wachten kunnen ze rustig gaan shoppen in de Boomstraat”, legt Nobels uit.

Het Bornemse Leestje is dan ook een gekende zaak in de omgeving. “De naam van mijn winkel is niet ver te zoeken. Mijn ouders hun zaak in Hamme heet Het Hamse Leestje. Ik heb het dus absoluut niet ver gezocht en koos voor Het Bornemse Leestje. Mijn ouders hebben me tenslotte veel geleerd. Daarnaast is de naam geïnspireerd op het gezegde ‘schoenmaker, blijf bij je leest.”

Ambachtsman

Vanaf 9 oktober mag Kristof zichzelf, als een van de weinigen uit de omgeving, bekronen als Ambachtelijk man. “Eigenlijk verliep het een beetje per toeval. Uit interesse zocht ik op hoeveel ambachtelijke zaken er in de omgeving waren. Dat waren er tot mijn verbazing heel weinig. Al vrij snel kwam ik terecht op een website van de overheid om de erkenning tot ambacht aan te vragen. Ik waagde me er meteen aan en niet veel later kreeg ik de ambachtelijke erkenning”, zegt Kristof trots.

De erkenning kreeg de schoenmaker natuurlijk niet zomaar. “Er zijn wel enkele voorwaarden aan gekoppeld. Ik heb mijn dossier opgestuurd en hoopte dat de jury het zou goedkeuren. Dat gebeurde ook en daar ben ik best fier op. Omdat mijn werk uit meer dan 80% handenarbeid bestaat, mocht ik met trots de erkenning in ontvangst nemen.”

“Ik ben zeer fier. Het is natuurlijk fijn als je erkend wordt voor wat je doet. Op deze manier kan ik mijn zaak mooi in de kijker zetten, maar kan ik ook extra tonen hoe belangrijk schoenmakers nog zijn. Dankzij de recyclage van schoenen dragen we ook bij aan het milieu en de duurzaamheid.”

Uitstervend beroep

Eerder kreeg Kristof ook al bevestiging van zijn professionele werk. “Ik mag me al tien jaar Meesterschoenmaker van de firma’s Van Bommel en Ambiorix noemen. Dat betekent dat ik het voorrecht krijg om met originele materialen te werken van Van Bommel en Ambiorix. Zonder deze bekroning mag je dat niet doen”, legt Nobels uit.

De ambachtelijke erkenning is een fijne extra waar de schoenmaker trots op mag zijn. “Jammer genoeg is het beroep van schoenmaker aan het uitsterven. Met mijn ambachtelijke erkenning hoop ik meer mensen bewust te maken van het nut om je schoenen te laten herstellen.”

“Tegenwoordig draagt iedereen sneakers en gaan de schoenen recht de vuilbak in wanneer ze versleten zijn. Dat is jammer, want vaak zijn mensen er zich niet van bewust dat ze hun schoenen even goed kunnen laten herstellen en dat de prijs enorm meevalt”, zegt Kristof. “Ik merk zelf ook dat de interesse daalt, maar ik heb gelukkig mijn vast cliënteel. Ondertussen moeten we als schoenmaker wel creatief blijven en ons assortiment uitbreiden om extra klanten te lokken.”

Passie

Vijftien jaar al baat Kristof met volle passie zijn zaak in Bornem uit, maar zijn verhaal is nog lang niet uitverteld. “Ik heb een heel mooi beroep. Elke schoen is uniek, dus elke dag is anders. Het gaat niet over een saai beroep waar je steeds hetzelfde moet doen. Ik kan creatief zijn en ik hou van wat ik doe. Dus ik ga met veel plezier de toekomst als ambachtelijk man tegemoet. Op naar de volgende vijftien jaar”, besluit hij.