MECHELEN – PSR een dochteronderneming van Jan De Nul) en Codic herontwikkelen samen de oude Inofer-site, vlakbij het station van Mechelen. Beide projectontwikkelaars Dit grootschalige reconversieproject moet bijdragen tot de vernieuwing van de Mechelse stationsbuurt. Hierbij staan de noden van toekomstige generaties op het vlak van wonen en werken centraal.
Het multifunctionele project brengt 19.000 m² kantoorruimtes en 4.000 m² woonoppervlakte in een autoluwe en groene omgeving. Met de duurzame integratie van het erfgoedgebouw Socaré krijgt dit nieuwe stadsdeel een uitgesproken identiteit.
De ligging aan het vernieuwde station van Mechelen is een extra troef zowel voor de toekomstige bewoners als voor de kantoorgebruikers. Dit project is een meerwaarde op economisch én sociaal vlak voor de stad Mechelen. De start van de werken is voorzien voor de eerste helft van 2021.
Johan Geeroms, Managing Director PSR (member of Jan De Nul Group) zegt dat dit project hen nauw aan het hart ligt. “Het is een schoolvoorbeeld van de herbestemming van leegstaande en ondergewaardeerde sites waarbij we de verouderde industriële invulling, na de sloop en sanering, herbestemmen tot een duurzame, multifunctionele stadsontwikkeling, met behoud van aanwezige bouwkundig erfgoed (Socaré gebouw) als herinnering aan de rijke historiek.”
Christophe Jacobs, Algemeen Directeur Codic België: “Onze meest recente ervaringen op Brussels Airport laten ons toe de wensen en huidige eisen van nieuwe kantoorhuurders nog beter te begrijpen. Het is belangrijk om efficiënte oplossingen aan de arbeidsmarkt te bieden. Door het openbaar vervoer zo toegankelijk mogelijk te maken wordt het probleem van de steeds toenemende verkeersdrukte aangegaan.”
Nieuw leven rondom het station
Tot 2013 bevond zich op de site van 11.000 m² tussen de Postzegellaan, de Geerdegemvaart en Guldendal een perserij voor non-ferro metalen. Voorheen waren er ook een mouterij en een rubberfabriek (Le Caoutchouc Récupéré) gevestigd. De site werd verlaten toen de laatste gebruiker Inofer in faling ging en kampt sindsdien met tal van uitdagingen zoals leegstand en verwaarlozing. De opvolging van industriële activiteiten liet zijn sporen na in de ondergrond, waardoor de site eerst nog gesaneerd moet worden alvorens de herontwikkeling te kunnen opstarten.
Deze onderbenutte site maakt plaats voor 12.000 m² nieuwe en 7.000 m² gerenoveerde kantooroppervlakte, 2.500 m² appartementen en 1.500 m² eengezinswoningen. Er komt een autoluwe en groene leefomgeving voor bewoners en kantoorgebruikers, met tal van geïntegreerde diensten zoals een café, een restaurant en een coworking ruimte, ook toegankelijk voor de omliggende buurt. Er wordt een gezamenlijke ondergrondse parking met 290 parkeerplaatsen voorzien.
Architecturale kwaliteit en integratie van erfgoed
Architecturale kwaliteit staat centraal in dit herontwikkelingsproject. Dat vertaalt zich in een eigentijdse en duurzame architectuur, een hoogwaardige aanleg van de open groene ruimtes en een integratie van het historische Socaré-gebouw. De industriële ‘look & feel’ van dit pand blijft behouden als knipoog naar de geschiedenis van de site.