nuoro

Heists ingenieursbureau zet gezuiverd rioolwater om in drinkwater

Het Heistse ingenieursbureau Nuoro zorgt volgend jaar voor een primeur in ons land. Het bedrijf werkt momenteel aan een innovatief waterzuiveringssysteem dat in Aalst geïntroduceerd wordt. In 2025 zal gezuiverd rioolwater daar rechtstreeks omgezet worden in drinkwater en wordt er een ondergrondse droogtebuffer aangelegd.

Nuoro werd in 2021 opgericht en is gespecialiseerd in circulaire projecten rond waterbehandeling, hergebruik van water en hernieuwbare energie. “We doen vooral projecten voor de industrie, maar ook voor openbare instanties zoals drinkwatermaatschappijen en rioolwaterzuiveraar Aquafin”, legt woordvoerder Jan Bos Van Hemelrijck uit. “We doen studies en ontwerpen ook zelf installaties tot in detail. We bouwen ze dan met de hulp van onderaannemers.”

Waterbatterij

Het systeem van Nuoro wordt geplaatst aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Aalst. Het water vindt van daaruit zijn weg naar het distributienet en wordt dan in die regio verdeeld. “Het systeem is goed voor zo’n 400 miljoen liter drinkwater per jaar”, zegt de woordvoerder. “Dat is maar een fractie van de drinkwatervraag in Vlaanderen. Het is dus een full scale testproject waarmee we aantonen dat het goede resultaten kan opleveren. Nadien kunnen meer van dit soort toepassingen volgen met een grotere capaciteit.”

Nog een nieuwigheid: het drinkwater kan ook geïnjecteerd worden in de diepe grondwaterlagen. “Zo krijg je een waterbatterij waarin je water kunt opslaan in tijden van voldoende beschikbaarheid. In drogere periodes kan het dan weer opgepompt worden.”

Procestreinen op maat

Naast Aquafin werkt Nuoro ook aan wateroplossingen voor en met onder meer onderzoekscentrum VITO uit Mol, waterexpert Azulatis, Waterunie en installeerde het een regenwaterrecuperatiesysteem op het bedrijvenpark Keiberg Vossem in Tervuren. Twee jaar geleden werd het bedrijf ook door de Vlaamse overheid erkend als geregistreerd dienstverlener voor de KMO-portefeuille.

Met hun tienkoppig team staat Nuoro dagelijks in voor het ondersteunen van klanten bij het opzetten van hun projecten, het ontwerpen en via onderaannemers bouwen van wateroplossingen en het onderhouden van die systemen. Nuoro ontwikkelt dus geen nieuwe technologieën. Het bedrijf bouwt procestreinen op maat en combineert allerlei bestaande technologieën om tot concrete toepassingen te komen.

“In dit geval gaat het over een opeenvolging van verschillende membraanzuiveringen en actieve koolfiltratie, bijvoorbeeld om zaken als medicijnresten met zekerheid uit het water te verwijderen. Dan volgen er verschillende desinfectiestappen. We creëren dus verschillende barrières om met volle zekerheid drinkwater van goede kwaliteit te produceren”, besluit Jan Bos Van Hemelrijck.