HHZLier

Heilig-Hartziekenhuis Lier leert terreurslachtoffers redden

Verpleegkundigen en dokters van de spoedafdeling van het Heilig-Hartziekenhuis in Lier hebben de medische opleiding terreurslachtoffers redden afgerond. “De focus lag op doodsoorzaken die verholpen kunnen worden, zoals bloedingen en problemen met de ademhaling. Het komt erop neer om die op een adequate manier en met beperkte middelen op te lossen”, verduidelijkt spoedarts Dries van het Lierse ziekenhuis.

Initiatiefnemer Campus Vesta, dat de hulpdiensten in de provincie Antwerpen opleidt, was al voor de aanslagen in Brussel bezig met het opleiden van instructeurs om deze opleidingen te geven. Meteen na de aanslagen begonnen de opleidingsreeksen voor politie en brandweer. Nu is de medische zuil aan de beurt.

Eerste ziekenhuis

Om de verpleegkundigen en dokters bij grootschalige rampen en aanslagen maximaal inzetbaar te maken, werd de opleiding Tactical Emergency Casualty Care gegeven. Heilig-Hartziekenhuis Lier was het eerste ziekenhuis dat de opleiding voltooide. “Het is nodig dat de ziekenhuizen mee op de kar springen”, zegt Mathijs Aerts, hoofdcoördinator medische opleidingen Campus Vesta. “Aanslagen kunnen overal gebeuren en de spoedafdeling van het Heilig-Hartziekenhuis werkt ook prehospitaal tijdens dringende medische interventies.”

Tactical Emergency Casualty Care focust op het vermijden van overlijdens en vergt van medische interventieploegen een andere aanpak van het prehospitaal werk. “We hebben onder andere geleerd hoe je bij massieve bloedingen ledematen afbindt met een tourniquet, hoe je chest seals aanbrengt bij schotwonden in de borstkas, enzovoort”, klinkt het bij de deelnemers in het Lierse ziekenhuis.

Dat deze vaardigheden belangrijk zijn in zulke situaties, blijkt uit onderzoek. “Onderzoek rond overlijdens op het slagveld brengt in kaart dat we bij oorlogsverwondingen, schot- en steekwonden het aantal overledenen met 15 procent kunnen terugdringen door andere medische technieken toe te passen”, aldus Mathijs Aerts.