Spoed vernieuwt

Heilig Hartziekenhuis investeert

LIER – De afdeling medische beeldvorming van het HeiligHartziekenhuis opent een satelliet op de volledig vernieuwde spoedgevallendienst. Ze investeert daarbij in 2 CT-scanners van de allernieuwste generatie. De aanwezigheid van een volwaardige afdeling radiologie, met bovendien een volledig gerobotiseerde röntgenzaal, is een primeur in Europa.

“Uiteraard zijn we bijzonder trots op deze uitbreiding” zegt dr. Michel Baeyaert, medisch diensthoofd van de afdeling medische beeldvorming van het Lierse ziekenhuis. “Op de huidige locatie werken we sinds enkele maanden met een “Canon Aquilion One Prism” CT-toestel. Op de bijkomende, nieuwe locatie die volledig binnen de contouren van de nieuwe spoedgevallendienst huist, investeren we in een tweede CT-scanner, de “Canon Aquilion Prime SP”. Beide toestellen zijn zeer performante, high-end CT’s met een hoge resolutie en, niet onbelangrijk, een lage stralingsdosis.”

Deze allernieuwste generatie CT-toestellen maakt gebruik van een brede detector. Hierdoor verkort niet alleen de onderzoektijd, wat minder ongemak en minder kans op beweging geeft tijdens de scan, er kan ook een lagere dosis gebruikt worden voor alle onderzoeken.

“We zijn in Lier een van de voorlopers in België die deze vernieuwde manier van beeldvorming gebruikt. Deze nieuwe scanmogelijkheid laat onder andere toe om heup- en knieprothesen, en rugingrepen beter te beoordelen. Tot slot zullen we een ook perfusiebeeldvorming (meting van de doorbloeding van het hersenweefsel) kunnen uitvoeren, wat van groot belang is bij patiënten met CVA of herseninfarct/bloeding.”

Er wordt niet alleen geïnvesteerd in de nieuwe CT-toestellen, er komt ook een volwaardige conventionele zaal op de nieuwe dienst spoedgevallen die in september van dit jaar haar deuren opent. “Patiënten die op spoedgevallen opgenomen worden, zullen voortaan meteen ter plaatse onderzocht kunnen worden, zonder dat ze daarvoor naar de afdeling op de eerste verdieping moeten,” zegt dr. Baeyaert. Hiervoor investeert de afdeling medische beeldvorming in een volledig gerobotiseerde röntgenzaal met een RX toestel waarbij de buis en de detector onafhankelijk van elkaar in 6 verschillende richtingen kunnen bewegen rondom een zwevende tafel.

Het volledig integreren van medische beeldvorming, met gloednieuwe CT en RX, is een Europese primeur.