olv1

Handelaars Onze-Lieve-Vrouwestraat getuigen over werken

MECHELEN - De handelaars van de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Mechelen staan voor zeven maanden werken. Ze hopen dat de hinder beperkt blijft, maar ze kijken vooral uit naar het eindresultaat. “Eerst moeten we door de zure appel bijten, maar daarna zijn we nog meer de hotspot van Mechelen”, zegt Piet Verlinden, een specialist in slaapcomfort. De stad neemt maatregelen om de hinder te beperken.

Om de handelaars zo veel mogelijk te ontzien, opteerde het stadsbestuur er vanaf het begin voor om de werken in twee fases op te splitsen. De stad Mechelen zorgt voor een extra laad- en loszone aan de kerk en er is een samenwerking opgezet met CityDepot. Handelaars kunnen ervoor kiezen om hun leveringen te laten gebeuren in een depot van het bedrijf op de Antwerpsesteenweg in Mechelen-Noord.

“Wij staan in nauw contact met de aannemer en we brengen de goederen met manuele hulpmiddelen tot aan de voordeur bij de handelaars. Het vervoer doen we bij voorkeur met een bakfiets. Als de spullen te groot zijn, zetten we een elektrische bestelwagen in”, vertelt Lennert Moens, operationeel manager bij CityDepot. “Het wordt voor iedereen een uitdaging.”

Een impressie van de toekomstige Onze-Lieve-Vrouwestraat met meer groen en zitbanken. — © OKRA Landschapsarchitecten

Dat beseffen ze ook bij Slaapcomfort Verlinden, op de hoek met de Louizastraat. “We kunnen zagen en klagen en in een hoekje staan wenen, maar dat lost niets op. We hebben hier een goede samenwerking met de collega’s en wij hebben verschillende vergaderingen gehad met de stad. We moeten er gewoon door”, vertelt Piet Verlinden.

Jonge ondernemers

Hij is ervan overtuigd dat de vernieuwing een meerwaarde wordt voor de gezelligheid en de beleving in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “De werken worden niet plezierig. We gaan eerst door de zure appel moeten bijten, maar daarna zijn we nog meer hotspot van Mechelen: in de Bruul heb je – met alle respect – winkels die je in elke stad kunt vinden, op de IJzerenleen is het heel gezellig qua horeca en heb je toffe winkels en hier bij ons heb je allemaal jonge ondernemers met hun eigenheid”, legt Verlinden uit.

Veronika Nordenlöw in haar snoepwinkel Zoet. — © Dirk Vertommen

Zelf plant de ondernemer alvast een aantal acties om de klanten naar zijn winkel te blijven trekken. “Het gaat echt een mooie straat worden”, zegt Veronica Nordenlöw van Zoet. De uitbaatster van de snoepwinkel hoopt vooral dat de aannemer de timing kan aanhouden.

“In de zomer gaan veel mensen met vakantie, zeker na corona. Het is mijn wens dat we tijdens het najaar in een nieuwe straat zitten, want dat is echt een belangrijke periode voor ons”, vertelt Nordenlöw. “Gelukkig is onze webshop op een andere locatie gevestigd, in Kapelle-op-den-Bos.”