AGF-speciaalzaak, ‘t gangske, het winkeltje naast Standaard Boekhandel of ‘niet ’t Vitamientje’. Mechelaars hadden allemaal hun eigen naam of beschrijving voor de enige nog overblijvende groente- en fruitwinkel op de IJzerenleen. “Weinig klanten wisten eigenlijk hoe de zaak echt heette. (lacht) Het stond nergens geafficheerd”, zegt Sander Ghyselen.
Daar maakt hij als Groenteman Sander definitief komaf mee. De merknaam had de dertiger al op zijn zakken staan. Nu prijkt hij ook op een uithangbord boven zijn winkel. “Ik wilde graag meer herkenbaarheid.”
Zo’n vijf jaar geleden ging Sander, die bij een tuinaannemer werkte, aan de slag in de zaak van zijn schoonouders Eric Sas en Erika Budts. Zij waren al een tijdje op zoek naar een overnemer. “Het werk in de winkel bevalt me. Ik merk dat ik het heel graag doe. Het contact met de klanten is leuk. Groenten en fruit interesseren me”, vertelt Sander.
Stelselmatig nam hij het reilen en zeilen over. “Erika en Eric geven me wel nog heel veel raad. Mijn schoonouders zitten ook nog mee in de zaak, maar volgend jaar wordt ze helemaal van mij. Zo’n bloeiende zaak mogen we niet laten verloren gaan.”
Familie van hoveniers
In twee weken tijd heeft de jonge ondernemer de winkel op de IJzerenleen grondig laten verbouwen. “Ik wilde een beetje een nieuwe wind laten waaien”, zegt Sander. Al houdt hij vast aan een mooie traditie. De familie Buts had destijds in Mechelen-Zuid een kwekerij van peterselie, en zo ook een sterke connectie met de veiling.
Die samenwerking houdt schoonzoon Sander in ere. “Terwijl de meeste kleine winkeliers bij leveranciers aankopen, komen al mijn producten nog rechtstreeks van de veiling in Sint-Katelijne-Waver. Ik haal ze daar elke dag zelf af. Dat is een ervaring hoor. Dan sta ik daar mijn bestelwagentje tussen al die grote vrachtwagens”, vertelt hij.
Volgens de groenteboer is die manier van werken ook een goede zaak voor zijn klanten. “Zeker voor Belgische groenten kan ik de beste kwaliteit bieden tegen de beste prijs”, zegt Sander. Die kwaliteit vindt hij bovendien belangrijk voor zijn vers bereide slaatjes.
Exotische producten
Echt exotische producten koopt de groente- en fruitboer aan op de veiling in Brussel. “Ik koop zo veel mogelijk lokaal en Belgisch, maar je moet je klanten het hele jaar door kwaliteit kunnen bieden. In de winter moet broccoli uit Spanje komen”, legt Sander uit.
Al is het zijn ambitie om ooit op een volledig Biologisch aanbod over te schakelen. “Voorlopig is dat nog niet aan de orde omdat de kwaliteit en de aanvoer nog niet afdoende is.”