Het nieuwe bedrijvenpark wordt opgetrokken op het toenmalige bedrijfsterrein van Boeynaems & Zonen, een familiebedrijf uit Duffel dat gespecialiseerd is in maatwerk van aluminium ramen en deuren. Futurn herontwikkelt de site tot een toekomstbestendig bedrijvenpark waar lokale ondernemers hun activiteiten kunnen onderbrengen en van daaruit groeien in eigen regio.
Er worden drie bedrijfsverzamelgebouwen opgetrokken, goed voor 21, duurzame KMO-units en complementaire kantoren en showrooms. De units variëren in oppervlakte, tussen 200 en 475 vierkante meter, om een antwoord te kunnen bieden aan de diverse noden van ondernemers. In maart van dit jaar werd gestart met de ontmanteling en de sloop van de huidige gebouwen op de site. In mei ging men vervolgens aan de slag met de bouwfundering. Woensdag wordt in enkele gebouwen de betonvloer gestort, een belangrijke fase in het project.
Strategisch gelegen
“Met Bedrijvenpark Wouw bieden we lokale ondernemers kwalitatief hoogstaande en betaalbare ruimte voor bedrijvigheid. Het park is daarenboven strategisch gelegen, op amper 4 kilometer van het op- en afrittencomplex in Rumst en vlak bij de N14 Mechelen-Lier”, legt managing partner Frederik Baert uit.
Reconversiespecialist Futurn kocht het 2.1 ha grote bedrijfsterrein en herontwikkelt het tot een toekomstbestendige bedrijvencampus. De eerste principeakkoorden met de familie Boeynaems waren al in 2019. “Maar nu kunnen we met fierheid zeggen dat we 2.1 hectare op een heel mooie manier aan het invullen zijn, met respect voor de omgeving en respect voor duurzaamheid”, vervolgt Baert.
Naar verwachting zal aannemer Mathieu Gijbels de 21 kmo-units opleveren in het eerste kwartaal van 2025. Van de 21 units zijn er nog enkele beschikbaar voor verkoop of verhuur. Bedrijven die op zoek zijn naar oppervlaktes van 200 m² tot 325 m² kunnen zich melden bij Futurn.
Wouwendonkse Loop
Het bedrijvenpark werd genoemd naar de Wouwendonkse Loop die het terrein flankeert. “Met een groenratio van 58 procent en een grote vijver, biedt het bedrijvenpark kansen voor biodiversiteit, maar evengoed een plek waar werknemers in alle rust kunnen verpozen. Futurn kiest ook hier resoluut voor duurzaamheid door onder meer in te zetten op een doordachte waterhuishouding, maximaal behoud van bestaand groen en zonne-energie”, sluit Baert af.
In aanwezigheid van Duffels burgemeester Sofie Joosen (N-VA), werd de meiboom geheven. “De regio Rivierenland is een van de regio’s die het sterkst economisch aan het groeien is. Een van de grootste uitdagingen voor de komende politieke generaties is het aspect van ruimte. Er staat enorme druk op onze ruimte. Vandaar zijn projecten rond hergebruik en herontwikkeling, voor ons als gemeente heel erg interessant”, vertelt ze.
Het plaatsen van een meiboom tijdens het hoogste punt is een middeleeuwse traditie die voorspoed symboliseert. Dit komt voort uit het idee dat het gebouw zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als een boom. Als het hoogste punt van een gebouw of huis is bereikt, wordt de meiboom op het terrein geplaatst.
Ook de Nete speelt een belangrijke rol. “We zitten hier vlak bij het water, dus die waterhuishouding was voor ons heel belangrijk en dat is iets waar in dit project heel veel aandacht aanbesteed is. We zetten een belangrijke stap voor onze lokale economie”, sluit ze af.