“De sector heeft het niet gemakkelijk”, weet schepen van Cultuur en voorzitter van het AGB, Dominique Van Haesendonck (N-VA). “Iedere dag sluit er een café in Vlaanderen. Er wordt minder gedronken, de marges zijn kleiner en de werkuren onregelmatig. Daarom hebben we de voorwaarden in positieve zin bijgestuurd ten opzichte van eerdere oproepen. Zo zit nu ook het energieverbruik vervat in de overeenkomst. Kandidaturen moeten binnen zijn tegen 4 december.”
Opgefrist
Tijdens de zomer kreeg het café van GC de Melkerij een opfrisbeurt met uitnodigend meubilair, mooi groen en een aangename indeling. De pop-upbar was een succes maar leverde geen vaste uitbater op. De kandidaat hield ze tweemaal zes maanden open maar besliste uiteindelijk om er toch niet mee door te gaan.
“Nu is het de bedoeling om een vaste horecapartner aan te stellen, om een samenwerking op lange termijn uit te werken via een concessie”, zegt schepen Van Haesendonck. “Dit verschilt van een handelsovereenkomst omdat er uitdrukkelijk ingezet wordt op samenwerking. We hebben één doel voor ogen: samen van het eetcafé weer een bruisende plaats te maken waar cultuur en ontmoeting hand in hand gaan.”
Bezoekers van de voorstellingen in de podiumzaal kunnen alvast in het café terecht voor en na de voorstellingen en tijdens de pauze. Vrijwilligers en jobstudenten verzorgen de dienst. Ook voor en na de filmprojecties van de Filmerij is het café open vanaf 19 uur.