MECHELEN – Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos wil vermijden dat het wordt overgenomen door het Amerikaanse Gilead en zoekt daarom een ander farmabedrijf dat een belang van meer dan 10% wil nemen in Galapagos. Dat meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.
Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, dat naast de hoofdzetel in Mechelen ook een vestiging heeft in Leiden, wil vermijden dat het net als Ablynx en Tigenix wordt opgeslorpt door een grote buitenlandse speler. Daarom werkt het aan een zogenaamde verdedigingsmuur tegen overnemers in het algemeen en het Amerikaanse Gilead in het bijzonder, want dat heeft al een belang van 15 % in Galapagos en broedt mogelijk op een overnamebod. Galapagos is nu op zoek naar een tweede farmabedrijf dat meer dan 10 % wil nemen in Galapagos, waardoor het beschermd zou zijn tegen een eventueel overnamebod.
Volgens Het Financieele Dagblad heeft Onno van de Stolpe, de Nederlandse CEO van Galapagos, dat aangekondigd op een nieuwjaarsbijeenkomst van het bedrijf. Volgens de Belgische vennootschapswet kan een overnemer die minstens 90 % van zijn doelwit binnenhaalt zijn bod verlengen, en vanaf 95 % een uitrookbod op de rest lanceren. Een tweede aandeelhouder die meer dan 10 % bezit, kan daartegen dus een blok vormen.
Ablynx
Op deze manier wil van de Stolpe vermijden dat zijn bedrijf hetzelfde lot ondergaat als het Gentse biotechbedrijf Ablynx, dat onlangs werd overgenomen door het Franse Sanofi.
“Voor aandeelhouders is dat mooi, maar ik vind het jammer”, zei van de Stolpe op de bijeenkomst. “Van Ablynx blijft niets over.” Hij meent dat grote farmabedrijven die biotechbedrijven opkopen niet geïnteresseerd zijn in onderzoeksprogramma’s en enkel oog hebben voor ontwikkelde geneesmiddelen die bijna of volledig zijn goedgekeurd door de autoriteiten.
Gilead is sinds 2015 een belangrijke partner voor Galapagos bij de ontwikkeling van filgotinib, een middel om reumatoïde artritis en andere ontstekingsziektes te behandelen. Als onderdeel van de deal die toen werd afgesloten, zou het Amerikaanse bedrijf twee jaar lang zijn aandelen niet verkopen en geen overnamebod op Galapagos lanceren. Die termijn is verstreken begin 2018.