Het Mechelse biotechnologiebedrijf Galapagos heeft positieve resultaten behaald met de autotaxineremmer GLPG1690. Dat is het enige middel wereldwijd dat de dodelijke longziekte IPF, een progressieve afwijking van de longen, verbetert. Andere pillen vertragen enkel de chronische ziekte. Hoewel de ontwikkeling van het nieuwe medicijn nog in de vroegste fase zit, zijn de eerste resultaten wel veelbelovend voor de toekomst.
In het onderzoek met GLPG1690 ontvingen 17 patiënten het nieuwe middel. 6 kregen een placebo toegediend. Tijdens een studieperiode van 12 weken verbeterde de longfunctie van de experimentele groep, terwijl die verslechterde bij de controlegroep. Ook CT-scans bevestigen een ziekteprogressie in de placebogroep en een stabilisatie van de gezondheid bij de andere patiënten. GLPG1690 werd bovendien over het algemeen goed verdragen.
Galapagos wil nu zo snel mogelijk een late fase klinische studie starten en heeft daarover met de regelgevende instanties gesprekken gevoerd. “De resultaten van Galapagos met GLPG1690 zijn zeer veelbelovend en overtreffen die van andere studies. Dit brengt hoop voor patiënten met idiopathische longfibrose (IPF) dat er nieuwe, effectieve behandelingen aan kunnen komen”, duidt Dr. Toby Maher, Professor of Interstitial Lung Disease aan het Imperial College in Londen.
Groene cijfers
De bekendmaking van de positieve resultaten van het nieuwe medicijn had ook een aanzienlijk effect op de beurs. Zo stond de waarde van het Mechelse bedrijf enkele uren meer dan 20 procent hoger en eindigde het de dag van de bekendmaking met een winst van 8,5 procent op 67,80 euro. Dat brengt de totale beurswaarde van Galapagos momenteel op 3,5 miljard euro.