Galapagos boekt succes in strijd tegen ziekte van Crohn

galapagos1Het reumamedicijn filgotinib blijkt ook te werken om de ziekte van Crohn te behandelen. Dat meldt biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen in een persbericht. Het betreft tussentijdse resultaten, na tien weken behandeling. De definitieve resultaten, na 20 weken, worden in de eerste helft van 2016 verwacht.

Filgotinib is een zogeheten JAK-remmer en werkt op een totaal andere manier dan bestaande medicijnen. “Filgotinib is de eerste JAK-remmer die werkzaamheid laat zien in de ziekte van Crohn, een ziekte waarvoor vandaag de dag slechts enkele geneesmiddelen beschikbaar zijn,” zegt Piet Wigerinck, CSO van Galapagos. Volgens Galapagos was sprake van een significante verbetering in klinische respons en kwaliteit van leven van patiënten. Uit een studie van 150 patiënten die niet reageerden op andere bestaande medicijnen, werkt het bij 48 procent van hen. “Wij zijn er trots op dat we innovatieve geneesmiddelen kunnen brengen bij patiënten bij wie nog een grote onvervulde medische behoefte bestaat. Wij zijn van plan om dit geneesmiddel zo snel mogelijk naar Fase 3 te brengen,” zegt CEO Onno van de Stolpe.

Galapagos toonde eerder al dat filgotinib een interessant middel is om reumatoïde artritis te behandelen. “Dit opent nieuwe mogelijkheden voor filgotinib in een brede waaier van ontstekingsziekten.” Het onderzoek naar de ziekte van Crohn maakte oorspronkelijk deel uit van de deal die Galapagos in 2012 sloot met AbbVie, maar in september kwam daar een eind aan. Toen haakte AbbVie plots af als partner voor zowel reuma als de ziekte van Crohn. Filgotinib is volledig eigendom van Galapagos.

Galapagos is een biotechnologiebedrijf in de klinische fase, gespecialiseerd   in   het   ontdekken   en   ontwikkelen   van   geneesmiddelen   met   nieuwe werkingsmechanismen die het leven van mensen verbeteren. De Galapagos groep, met inbegrip van fee-for-service dochter Fidelta, heeft ongeveer 400 medewerkers in het hoofdkantoor in Mechelen en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.