Upway is een jong Frans bedrijf dat slechts twee jaar geleden opgericht werd. Het focust zich op zogenoemde refurbished e-bikes. Dat zijn opgeknapte tweedehands fietsen die opnieuw verkocht kunnen worden. De afgelopen jaren opende het bedrijf vestigingen in Parijs, Berlijn en New York. Nu wordt ook Mechelen aan dat rijtje toegevoegd want Upway opende woensdag haar depot op de Huyghebaert-site.
De voormalige voedingsgroothandel in Mechelen-Zuid kreeg na het faillissement van Huyghebaert een nieuwe invulling. Zo kwam er al recreatie en zijn er verschillende bedrijven in gevestigd. Upway sluit zich daar nu bij aan. “Mechelen is perfect gelegen tussen Antwerpen en Brussel en de site hier is vlot bereikbaar. Dat is belangrijk om verkochte fietsen binnen de drie tot vijf dagen te kunnen leveren aan onze klanten”, zegt Philippe De Schutter van Upway.
In het depot zullen maandelijks tussen de 2.000 en 3.000 fietsen opgeknapt worden. Dat zijn er maar liefst 36.000 per jaar. “We zijn inmiddels actief in vijf Europese landen en de Verenigde Staten. Om die markten op een goede manier te kunnen bevoorraden zijn er voldoende depots nodig. Na de vestigingen in Frankrijk en Duitsland was België dan ook een logische keuze. We zijn hier inmiddels al twee jaar actief en merken hoeveel vraag er naar dit soort fietsen is.”
De tweedehandsfietsen komen via verschillende kanalen bij Upway terecht. Onder meer via leasingbedrijven, maar ook via particulieren die hun fiets van de hand willen doen. “De batterijen worden uitgelezen en nagekeken bij een gespecialiseerde partner, maar al de rest doen we zelf”, klinkt het. “Hier in Mechelen zijn momenteel twintig mensen aan de slag om de fietsen op te knappen, maar de komende maanden willen we groeien tot 65 mensen.”
“Dat een groeiend bedrijf als Upway kiest voor onze stad is enorm goed nieuws”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). “Want ook in onze omgeving zijn er bedrijven die het moeilijk hebben. Denk maar aan Celanese en Van Hool. Upway zorgt nu voor 65 jobs in een nieuwe vorm van maakindustrie. Van afgeschreven fietsen worden hier tweewielers gemaakt die opnieuw perfect zijn om verkocht te worden.”
De kostprijs van een refurbished elektrische fiets ligt 10 tot 60% lager dan de nieuwprijs. “Dat hangt af van de leeftijd en het model”, zegt De Schutter. “Maar we hebben voor ieder wat wils. De fietsen beginnen aan ongeveer 600 euro, maar we hebben ook modellen van 8.000 euro. Voor ieder type klant is er dus een fiets beschikbaar. Alle tweewielers die we verkopen, kan je eenvoudig terugvinden op de website. Voorlopig hebben we nog geen fysieke winkels.”
“40% van de mensen overweegt om een elektrische fiets te kopen, maar in de helft van de gevallen vormt de prijs een te grote drempel”, zegt Somers. “Als we volop willen inzetten op duurzame mobiliteit, is het dan ook belangrijk dat de prijs kan dalen om zo veel mogelijk mensen mee aan boord te krijgen. We bereiken zo een grotere groep, van ouderen die nog actief willen blijven tot werknemers die niet volledig bezweet op het werk willen toekomen.”