Ze zijn met z’n drieën, de castards, en hun thuisbasis ligt in Heindonk (Willebroek). Wim van Steenwinkel, Jonas Verheyden en Annick Foque waren in de zomer van 2019 aan het toogfilosoferen. Annick is er vandaag niet bij, ze neemt een korte maar welverdiende vakantie. “Het was een zwoele zomeravond”, vertelt Wim. “We zaten in onze tuin en we waren plannen aan het smeden om met een foodtruck te beginnen. Jonas kwam op het idee om croques te geven. We zouden zelf een caravan verbouwen. De dag erna stond die al op onze oprit. De hele zomer lang hebben we daar aan gewerkt en tegen september was foodtruck Castards geboren. Ons eerste festival was Bel Air Woods in Blaasveld. Er kwam heel wat bij kijken. Wisten wij veel dat we alles moesten laten keuren door de brandweer of dat we onszelf moesten laten keuren door de dokter. We hebben de taken verdeeld, want we wilden het goed doen.”
Enkel Annick had echte horeca-ervaring. Ze werkte een tijdje in dancing Carré. Jonas had in zijn studententijd wel in een aantal Antwerpse café’s gewerkt. Jonas, Wim en Annick hebben alle drie ook nog hun dagelijkse job. Wim is districtsmanager voor een opleidingscentrum, Jonas is projectingenieur en Annick is verpleegster bij het CLB. Ondertussen lopen de boekingen volop binnen, maar kort na de opstart in 2019 brak de coronacrisis uit.
“We hebben toen naar creatieve oplossingen gezocht binnen het wettelijk kader”, zegt Jonas. “We lieten een aannemer een vrachtwagen zand brengen en we organiseerden Castards beach in onze tuin. Dat sloeg enorm aan. Het was een megasucces. Daarna hebben we ook nog takeaway gedaan. Rond Valentijn organiseerden we ‘Castards in love’ in onze tuin. We verkochten croques d’amour. De mensen stonden in een rij aan te schuiven. Na corona hebben we enkele weken met een pop-upkraam op de Willebroekse markt gestaan. Zo leerden de mensen in Willebroek en Mechelen ons kennen.”
Kantelpunt
Ondertussen doen de Castards veel privéfeestjes. “We zijn per jaar op enorm veel feestjes aanwezig, maar we moeten er ook evenveel teleurstellen”, zegt Jonas. “Daarom willen we ons concept misschien nog uitbreiden, bijvoorbeeld met een tweede foodtruck. We zitten op een kantelpunt. We leveren ook al croques aan voetbalkantines en café’s. We geven hen een toestel om ze te maken en ze nemen de croques bij ons af.”
“Hoe we ons met zoiets simpel als een croque kunnen onderscheiden?”, herhaalt Wim onze vraag. “We hebben veel geëxperimenteerd in het begin. We gingen eerst onze hesp en kaas in de supermarkt halen, maar we wilden echte kwaliteit leveren. Zelfs met de soort en de dikte van het brood hebben we van alles geprobeerd. Voor een standaard croque monsieur gebruiken we nu twee soorten kaas, een Zwitserse en cheddar. Onze ham komt van een lokale producent die voor ons speciaal schouderham levert op maat van onze boterhammen. Bij de bereiding gebruiken we bewust geen vetstof.”
Veertien soorten
“Ook ons aanbod aan croques is heel gevarieerd. Naast de klassieke croque is onze ‘croque Fons’ heel populair. Dat is er eentje met geitenkaas, spek, perensiroop en rozijnenbrood. De croque is genoemd naar een van de twee geitjes die we vroeger hadden. De Fons en de Jules. De Fons was heel nieuwsgierig en kwam altijd in onze foodtruck binnen. Toen we de croque met geitenkaas lanceerden, hebben we die naar hem vernoemd.”
“Een andere croque in ons gamma is die met een vulling van garnaalkroket. Daar hebben we lang aan gewerkt om ervoor te zorgen dat de vulling er niet van tussen liep. We hebben zelfs een ‘croque mon chi chi’, dat is er eentje met hazelnootchoco en banaan. Klinkt raar, maar die valt goed in de smaak. We zitten nu aan veertien verschillende smaken. Wanneer we op een feestje of festival staan, kiezen we meestal vijf soorten. Dat doen we omdat alles dagvers is. We serveren onze croques met een fris slaatje. Dat maakt alles wat lichter.”
Hoe maak je de beste croque monsieur?
We maken thuis zelf wel eens een croque monsieur. Met deze tips van Jonas wordt die vast nog een stuk lekkerder. “Het belangrijkste vind ik dat een croque niet te vettig mag zijn. Daarom gebruiken wij geen boter. Hoe we dat dan wel doen, verklap ik liever niet. Alles begint bij een heel goed toestel. Wij gebruiken toastie-toestellen waar de croques verticaal in staan. Een croque moet ook luchtig zijn en moet het volledige smakenpallet bevatten: zout, zuur, zoet, … De buitenkant moet krokant zijn, maar ook niet te hard. Wij gebruiken altijd twee soorten kaas. Cheddar om het smeuïg te maken en een Zwitserse kaas voor de smaak.”
De foodtruck combineren met hun gewone job is niet altijd makkelijk, maar het drietal haalt naar eigen zeggen veel energie uit Castards. “We staan altijd op plaatsen waar er plezier wordt gemaakt. We lanceren straks ook onze nieuwe croque feta met olijven en fetakaas. We hebben elk onze taak. Meestal is het Annick die de croques serveert, Jonas bakt ze en ik sta stand-by om speciale verzoekjes klaar te maken. Om in te schatten hoeveel croques we moeten klaarmaken, hebben we zelf een programma geschreven dat rekening houdt met een aantal parameters. Dat lukt vrij aardig.”
De Castards op foodtruckfestivals in onze regio
Op 3 en 4 september staan de Castards samen met dertien andere foodtrucks op het Foodtruckfestival Taste op Hazewinkel in Heindonk. Tegelijkertijd is er op dezelfde locatie het Europees kampioenschap roeien. De toegang is gratis. Op Taste vind je onder andere croques, ijsjes, bubbelwafels, frietjes, hamburgers, BBQ, pizzahoorntjes, Thais, pasta, koffie, vis, wraps en taco’s.
Van 9 tot 11 september vind je hen op Bel Air Woods in Blaasveld. De toegang is ook hier gratis.