Finesses van distributie hoeve- en streekproducten

lekkersmetstrekenElke producent wil zijn product zo goed mogelijk bij de consument krijgen, en dat geldt ook voor producenten van hoeve- en streekproducten. Om een antwoord te geven op de specifieke vragen die zij hebben, organiseerde de dienst landbouw- en plattelandsbeleid van de Provincie Antwerpen in Lier een infoavond. Op de bijeenkomst waren onder meer producenten van zuivel, fruitsappen, ambachtelijke ham, honing, koffie, confituur…

“In sommige regio’s werken producenten van hoeve- en streekproducten samen voor de distributie van producten, maar dat is niet altijd evident”, zegt Ruben Boonen, adviseur hoeve- en streekproducten van de provincie Antwerpen. “Het gaat immers om een heel diverse mix van producten. Het ene moet gekoeld worden vervoerd, het andere is diepgevroren. De dropgroottes zijn meestal klein. In de meeste gevallen worden de producten geleverd aan de horeca, en in de winkel nemen ze maar een kleine plaats in op het schap. Ondernemers nemen vaak de distributie zelf op zich, maar dat neemt veel tijd in beslag.”

Op de bijeenkomst werd o.a. het project Distrikempen voorgesteld, een collectief van producenten die samenwerken voor de distributie van hun verse producten. “Daar was veel interesse voor, en de mogelijkheid werd geopperd om dit ook te organiseren in de regio Mechelen-Lier. Er was ook veel belangstelling voor de wetgeving rond etikettering, die op 14 december zal veranderen. Als een producent zijn waren enkel thuis verkoopt, is de etikettering niet zo complex. Bij een B2B-verkoop is dat helemaal anders. Dan moeten de etiketten aan strenge regels voldoen. Er waren ook vragen over de regelgeving bij het opzetten van een webshop, want ook daarin zien ondernemers kansen.”

Wie nog vragen heeft over dit onderwerp, kan mailen naar ruben.boonen@provincieantwerpen.be. Hij verwijst indien nodig door naar de specialist terzake.