Het voedseldistributieplatform Foodsavers en de sociale kruidenier verhuisden eerder al naar de nieuwe locatie op de Keerdoksite. De medewerkers en vrijwilligers van beide initiatieven hebben ondertussen het gezelschap gekregen van het Fietsatelier en E-bis. “Met de nieuwe thuishaven hopen we nog meer plek te creëren voor sociale werkkansen en -opleidingen. Op deze manier kunnen we ook meer deel uitmaken van de omslag naar duurzame mobiliteit in Mechelen”, vertelt Leen Ardui, directeur van Ecoso vzw.
Alle types en merken
Het Fietsatelier is uitgegroeid tot een begrip in de Dijlestad. De medewerkers doen het onderhoud van alle types en merken en ze voeren ook herstellingen uit. Daarnaast kun je er terecht om een fiets te huren, of een opgeknapte tweedehandsfiets aan te kopen. De nieuwe locatie van het Fietsatelier is ook de plek waar je een fiets van E-bis op de kop kunt tikken.
E-bis neemt kwalitatieve fietsen die einde contract zijn over van leasebedrijven en verkoopt ze tegen een betaalbare prijs.. “We vervangen alle onderdelen die schade vertonen en die de prestaties van de fiets negatief beïnvloeden. De fiets wordt volledig afgesteld en uitgebreid getest”, legt William Beeck uit. Hij is een van de twee jonge ondernemers achter Blusser BV.
Ervaren technici
Hun bedrijf uit de reguliere economie ging voor E-bis een samenwerking aan met het maatwerkbedrijf Ecoso, waartoe ook het Fietsatelier behoort. Zowel bij E-bis als bij het Fietsatelier gebeuren de revisies en herstellingen van de fietsen door ervaren technici in opleiding.
De techniekers doen ervaring op in de sociale economie en ze worden klaargestoomd voor een job op de reguliere arbeidsmarkt. “Door te werken aan kwalitatieve en meestal elektrische fietsen van E-bis leren onze medewerkers de juiste competities en stromen ze sneller door”, vertelt Leen Ardui.