Afbeelding2 Nick Bautmans bij de deelwagen. Foto Erik Van Eycken

Familiebedrijf Bautonic pakt uit met uniek energiezuinig gebouw

BOORTMEERBEEK - Het eerste grote nieuwbouwproject van het familiebedrijf Bautonic is klaar. Nick Bautmans is apetrots dat de appartementen inmiddels allemaal zijn verkocht. “Voor een gemeente als Boortmeerbeek is dit uniek. Bovendien pakken we uit met een elektrische deelwagen voor de bewoners”, klinkt het bij Nick Bautmans.

“Voor dit project waren we vooral actief met renovaties”, zegt Nick Bautmans. Hij kreeg de bouwsector met de paplepel ingegeven van zijn grootvader die aluminium ramen en dorpels maakte. De twee naast elkaar gelegen gebouwen, genaamd Den Atelier, liggen rechtover de ingang van het Blosodomein van Hofstade.

Energievriendelijk

Bautmans zegt dat de veertien appartementen hierdoor vooral zijn verkocht aan jonge mensen: “Van hieruit is het makkelijk om op het domein te gaan sporten”, legt hij uit. “De bouw ligt ook vlak bij de autosnelweg E19 wat bevorderlijk is voor het woon-werkverkeer.”

De insteek van het project is de energievriendelijkheid.“We gebruiken geen fossiele brandstoffen, gas komt hier bijvoorbeeld niet aan te pas”, aldus Bautmans. “Om te verwarmen en te koelen gebruiken we geothermie. De boringen zijn maar liefst een kilometer diep. Elke bewoner krijgt netjes zijn afrekening op basis van het verbruik.”

Er was ook veel aandacht voor isolatie en op de gebouwen liggen zonnepanelen. “In totaal installeerden we 98 zonnepanelen”, zegt Bautmans. “Een deel daarvan dient voor de aansturing van de warmtepompen voor de geothermische warmte, enkele bewoners kozen er ook voor om extra zonnepanelen te installeren.”

Het regenwater wordt gerecupereerd voor het sanitair en buitenkranen, bij overmatige regenval zorgt een wadi voor de opvang alvorens het hemelwater naar de riolering vloeit. Tussen de gebouwen is er een groenbuffer om condens in de kelderruimte tegen te gaan.

Deelwagen

Terwijl (elektrische) deelwagens in steden zijn ingeburgerd, is dat in kleinere gemeenten nog niet het geval. “We willen elke bewoner of eigenaar van Den Atelier stimuleren om de deelwagen te gebruiken. Voor gemeenten van de grootte van Boortmeerbeek is dit ongezien. Bewoners betalen een kilometervergoeding, voor de rest hoeven ze zich geen zorgen te maken. Jongeren kunnen zich vaak geen tweede wagen aanschaffen en winkels liggen hier niet op wandelafstand. Er is zelfs een Mechelaar die speciaal naar hier is verhuisde omwille van de deelwagen. Voor een gemeente als Boortmeerbeek is dit uniek”, besluit Nick Bautmans.