Yves Van Hol was zestien jaar hotelchef, maar werkt nu bij diepvriesspecialist Ceges, dat patisserie en roomijs verkoopt. “Tijdens de pandemie viel ik plots zonder werk en beschikte ik dus over zeeën van tijd. Ik heb toen de Facebookgroep ‘De Casserol van Van Hol’ in het leven geroepen. Die groep brengt foodies en levensgenieters samen, want het leven is te kort om te diëten.”
De Casserol van Van Hol
“Wat kleinschalig bedoeld was, groeide uit tot een levendige groep met nu al meer dan tweeduizend leden. Op ‘De Casserol van Van Hol’ posten de leden allerlei gerechten en vertellen ze hoe ze iets klaarmaken. Vaak zitten daar ook streekgerechten tussen. Dat bracht me, als geboren en getogen Lierenaar, op het idee om iets met Lierse Vlaaikes te gaan doen, ook al omdat ik in een oud kookboekje van mijn overgrootmoeder het originele recept daarvan gevonden had. De kruidenmengeling, die ik geheim hou, maakt dat recept zo speciaal”, zegt Yves Van Hol.
Bueno, unicorn en Red Bull
Toeval wil dat Yves Van Hol via zijn Facebookgroep in contact kwam met Laura Osier uit Grobbendonk. Zij maakt, op bestelling, taarten op maat, cupcakes, desserten, donuts en roomijs. “Maar niet de ijsjes die je zowat in elk ijssalon kunt vinden. Wat dan wel? IJsjes met bijvoorbeeld de volgende smaken: cookiedough, cuberdon, frangipane, crazy banana, bueno, unicorn, munt, red velvet, Red Bull, saffraan, lavendel, pindakaas en zuurmatten. En vanaf nu dus ook ijsjes met de smaak van het Liers Vlaaike”, vertelt Laura trots.
Dankzij Laura kwam Yves op het idee om roomijs met de smaak van een Liers Vlaaike te maken. “Voor je een Liers Vlaaike in de oven steekt, is de vulling vloeibaar. En van iets dat lopend is, kan je ijs maken. Zo’n zes maanden geleden ben ik dan zelf beginnen te experimenteren en kwam ik tot een basisrecept voor het ijs. Op een bepaald moment heb ik dan Laura gecontacteerd met de vraag of zij een ijsje kon maken dat verschrikkelijk dicht in de buurt zou komen van de smaak van een Liers Vlaaike.”
Zeven kruiden
“Ik ben dan aan de slag gegaan met het ijsrecept van Yves en het recept uit het kookboekje van zijn overgrootmoeder”, gaat Laura Osier verder. “Omdat dat zo’n oud boekje was, kon ik sommige van de zeven vermelde kruiden hier in eigen land maar heel moeilijk vinden. Bovendien vermeldde het recept hoeveel eetlepels (en die waren groter dan die van nu) je moest gebruiken, niet het aantal gram. Dat maakte alles toch wel wat moeilijker. Twee weken lang heb ik aan de juiste kruidenmengeling gewerkt.”
“De volgende stap was de juiste verhouding vinden tussen de ijsbasis en de kruidenmengeling. Een goeie 70 liter roomijs later, kwam ik tot een eindresultaat met drie variëteiten. Dat was het moment om Yves te komen laten proeven. Gelukkig vonden we allebei hetzelfde potje het lekkerst. Op 5 liter ijs zit er 1 kilogram kruidenmengeling in, waardoor de Lierse Vlaaikessmaak zéér goed tot zijn recht komt. Tot slot maakte ik ook nog een siroop met de zeven kruiden. Die dient als mooie, smeuïge topping op het ijs”, laat Laura ons watertanden.
Zoetekauw
En dan breekt eindelijk de tijd aan om zelf te proeven. Als zoetekauw valt het ijsje van Yves en Laura me erg mee. Anderen gaan dit mogelijk wel iets te zoet vinden. Vooral de topping smaakt trouwens echt naar een Liers Vlaaike.
Maar wie beter dan bakker Johan Hendrickx, voorzitter van de Orde van het Liers Vlaaike, weet hoe een Liers Vlaaike smaakt. En dus lieten we ook hem proeven. “Het ijs is lekker, maar de smaak van het Liers Vlaaike komt er te sterk door en ik proef toch wel te veel kaneel”, zegt hij. Patissier Liselot Poffyn geeft haar baas helemaal gelijk.
Ijskar
Het Lierse Vlaaikesijs is voorlopig alleen bij Laurie’s in Grobbendonk te koop. Je kunt het via haar Facebookpagina bestellen. Een potje met twee grote bollen kost 6 euro. Later deze maand zetten de Lierse brasserieën Den Akoestiek en Schoon Lier het als dessert op hun menukaart. IJs Jean neemt de nieuwe lekkernij mee op ronde in zijn ijskar.
Yves Van Hol is blij dat hij met Laura Osier kan samenwerken. “Zij is een excellente patissier die in tophotels kan meedraaien. Van eenvoudige dingen maakt zij knappe lekkernijen. Dat ze dit allemaal verwezenlijkt terwijl ze aan MS lijdt, maakt mijn respect voor haar des te groter.”
“Met die MS moet ik inderdaad wel degelijk rekening houden”, bevestigt Laura. “In de week voor en na mijn medicatie kan ik bijvoorbeeld geen veertig taarten per dag maken zoals gewoonlijk, maar hooguit de helft. Toch doe ik dit nu al iets meer dan vijf jaar. In het begin enkel patisserie, maar na een bijscholing ben ik ook ijs gaan bereiden. Veel van mijn klanten zijn horecazaken en ik heb klanten in het hele land.”
De lezers van onze zusterkrant Het Nieuwsblad riepen Laura Osier dit jaar uit tot beste bakker van Grobbendonk.