Bosq is een fineerproducent en zusteronderneming van designmeubelmaker Bulo. Bosq heeft intussen meer dan 100 jaar ervaring opgebouwd in de houtstiel en stelt een twintigtal mensen te werk.
Het bedrijf lanceerde op 6 december Woodsaver, een project om nieuwe meubels te vervaardigen uit afvalhout. “We namen een flinke start”, zegt kersvers zaakvoerder Louis Busschop (30). “Er zijn al een hoop projecten binnengekomen, waaronder Wintercircus Gent waarvoor we 240 bureaus konden leveren. We maakten ook al tafels voor Nike.”
Ook Seppe Nobels, sterrenchef en fiere Mechelaar, zag iets in het project. “Ik vind het heel sterk dat Bosq esthetisch mooie tafels maakt van bomen en oude tweedehandstafels en -kasten. Bosq is een Mechels en duurzaam bedrijf, iets wat ik wil steunen. Ook zijn ze al decennialang toonaangevend en hebben ze een reputatie opgebouwd. Toen ik tafels en stoelen nodig had voor mijn pop-up restaurant in Mechelen, heb ik niet getwijfeld hen te contacteren.”
Een eik uit Venetië
En dus kan je in de pop-up in ‘t Gasthuis gaan zitten aan zo’n tafel van afvalhout. Je zou het bijna niet zeggen. De tafels zien eruit alsof ze werden gemaakt van splinternieuw aangekocht hout. Enkel de verschillende patronen van de tafels leggen het verhaal voor een deel bloot.
“De patronen zijn natuurlijk afhankelijk van waar het hout afkomstig is”, verklaart Bert Leysen (64), die intussen met pensioen is maar nog met één voet in het bedrijf staat. “Zo hebben we ook een tafel uit essenhout van Plantentuin Meise. Vroeger werden die dode bomen omgedaan en werd er brandhout van gemaakt. Daarnaast hebben we een tafel van wat wij noemen ‘Bricole De Venise’: hout gemaakt van een eik uit Venetië.”
Daar stopt het niet. Ook de kringwinkels worden betrokken in het duurzame project van Bosq. “In de hal van ‘t Gasthuis staan enkele kasten. We hebben deze exemplaren eerst gekocht in de kringloopwinkel. Alle plankjes die we daar hebben uitgehaald, hebben we op één kant gezet, een balk van gemaakt en vervolgens terug gesneden. Zo krijg je latjes die weer aan elkaar worden gezet en verschijnt er een nieuw patroon. Het probleem is vaak dat er massief eiken tafels staan in kringloopwinkels die voor 50 euro verkocht worden, maar die grondstoffen bevatten met een prijskaartje van 400 euro. Die waarde willen we met Bosq blijven behouden”, legt Bert uit.
“Niet alleen zorgt deze Woodsaver-techniek ervoor dat de intrinsieke waarde van fineer, die verloren gaat bij recyclage, behouden blijft. Het zorgt ook voor een andere dimensie van het fineer”, voegt Louis eraan toe.
Een stapje terug
Louis nam recent het bedrijf over van Bert. “Ik ben eerst bij Bulo gestart in 2016”, zegt de jonge ondernemer. “Op een gegeven moment deelde Bert mee dat hij een stapje terug wilde zetten en dat iemand de eindverantwoordelijkheid moest dragen. Voor mij was het een logische stap om het bedrijf over te nemen.”
We hebben hier duidelijk met een soort van mentorschap te maken. “Het mag gezegd worden: Bert heeft ongelofelijk veel kennis en vindt altijd een oplossing voor houtgerelateerde problemen”, pocht Louis over de vorige zaakvoerder. “Voor complexe aanvragen consulteer ik hem nog steeds. We zitten in een niche markt met exclusieve projecten, waardoor we ons wel kunnen onderscheiden. De kennis die ik daarvoor nodig heb, draagt Bert over aan mij.”
Hoe de zaakvoerders het project Woodsaver verder zien? “Er is geen weg meer terug. Zeker niet nu we al zoveel mooie projecten hebben gedaan. Dit is echt de toekomst”, zeggen ze vastberaden.