Ward Van den Broeck, Warre Bogaerts, Celestine Kiala, Donjeta Cakutaj en Yenthe Vanden Block kregen de opdracht om een onderneming op te richten en een product op de markt te brengen. Het resultaat is het bordspel Entrepreneur! De bedoeling van het spel is in de eerste plaats om Lierse bedrijven meer visibiliteit te geven bij jongeren.
“Bedrijven konden participeren en kregen zo hun eigen plaatsje op het bordspel. Dat betekent dat ze een eigen informatieve speelkaart krijgen in het bordspel waarop een aantal gegevens over de onderneming staan. Om een plaatsje te krijgen in het spel betaalde een onderneming 250 euro.
Het bordspel kan bijvoorbeeld door scholen gebruikt worden in de lessen economie. Maar er zijn ook bedrijven die het aankopen als relatiegeschenk. Er is een oplage van 400 speldozen waarvan er nu al meer dan 300 verkocht zijn”, leggen de studenten uit.
Hoe werkt het?
Entrepreneur! kan gespeeld worden door 2 tot 6 personen. Elke deelnemer krijgt een eigen bedrijventerrein. Dat moeten ze om het eerst vol bouwen met Lierse ondernemingen. Die bedrijven kunnen ze ‘verdienen’ door vragen over die onderneming te beantwoorden. De antwoorden op die vragen staan op de informatiekaarten die worden voorgelezen. Zo’n informatiekaarten kan je ook kopen van andere spelers met je eigen kapitaal.
Het spel bevat elementen van Trivial Pursuit en Monopoly maar is tegelijkertijd toch helemaal anders. Entrepreneur viel alvast heel erg in de smaak zodat er wellicht een vervolg komt in andere steden. “Wij denken aan Kontich en aan Mechelen “, zegt Ward Van den Broeck.
Goed doel
Wie een Entrepreneur! speldoos koopt steunt meteen ook het goede doel. 20% van de opbrengst gaat naar het project Akouyo, dat jongeren in Togo de kans geeft om te studeren.
“We hopen dat Entrepreneur! onze lokale bedrijven wat meer bekend zal maken bij jongeren. Tegelijkertijd willen we hen spelenderwijs ook laten kennismaken met het ondernemerschap”, klinkt het bij onderneemsters Liesbeth Schwartz en Claudia De Moor. Samen met Louise Marie van Jeugdhuis Moeve en Hannelore Vermassen van de Stad Lier zijn zij de coaches van de studenten. “Het spel kan bovendien helpen om bedrijven te leren kennen waar ze bijvoorbeeld een stage kunnen of vakantiewerk doen. We hopen dat we zo ons jong talent in Lier kunnen houden.”