Eneco installeert eerste innovatieve thuisbatterij

CEO Christophe Degrez.
CEO Christophe Degrez.

Drie maanden na de aankondiging van de komst van de innovatieve thuisbatterij naar België, heeft het Mechelse energiebedrijf Eneco een van de eerste thuisbatterijen in de Benelux geïnstalleerd. In aanwezigheid van Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom werd deze thuisbatterij officieel in werking gesteld.

“Eneco België bewijst met deze primeur opnieuw een trendsetter te zijn in het energiemodel van de toekomst. De thuisbatterij draagt bij aan het toekomstig decentraal energiesysteem waar tijdelijk overtollige hernieuwbare energie bij burgers wordt opgeslagen voor later gebruik”, verklaarde Minister Turtelboom. Eneco is een van de eerste leveranciers die thuisbatterijen in België, Nederland en Luxemburg aanbiedt en installeert.

De totaalprijs voor een volledig werkende installatie ligt tussen de 5.900 en 7.700 euro, exclusief eventueel meerwerk. Deze totaalprijs hangt af van de persoonlijke situatie bij elke klant. Is de woning bijvoorbeeld ouder dan 10 jaar, dan betaalt de klant slechts 6% BTW. De thuisbatterijen zijn te bestellen via Eneco, dat verantwoordelijk is voor een uitgebreide audit. Daarbij wordt de bestaande zonnepaneleninstallatie nagekeken op zijn technische karakteristieken. Nadien zorgt Eneco ook ter plaatse voor de installatie van de thuisbatterij.

“De thuisbatterij is een puzzelstuk van een totaal energiesysteem. Dankzij de thuisbatterij zullen gezinnen hun zonnepanelen veel efficiënter kunnen inzetten. Als je zelf geen energie verbruikt, kan je die opslaan voor gebruik tijdens een later moment”, aldus Christophe Degrez, CEO van Eneco België. “Dankzij een slimme regeling tussen deze componenten kan het zelfs op termijn het hele energienet mee in balans brengen. Eneco wil zo de energie-regisseur worden van je huishouden en zelfs van meerdere huishoudens tegelijkertijd.”

De thuisbatterij kan natuurlijk stroom vanaf het elektriciteitsnet opslaan. Ook consumenten met een dubbeltariefmeter kunnen op die manier profiteren van de verschillen tussen de dag- en nachttarieven.

Sinds Eneco in december vorig jaar aankondigde dat het thuisbatterijen ging aanbieden, werden er al heel wat voorintekeningen genoteerd. In amper drie maanden tijd toonden meer dan 1.150 gezinnen zich geïnteresseerd in dit product. Opvallend hierbij is dat meer dan één derde van de inschrijvers geen Eneco klant is.