Schellenaar Jan De Troetsel bracht met stokerij De Klinkaert het kruidendrankje eind vorig jaar opnieuw op de markt naar een aloud recept van de familie Masquille uit Boom. De Schellenaar is al vele jaren een gepassioneerd brouwer van bijzondere, streekgebonden bieren en geestrijke dranken. Aloude recepten haalt hij graag vanonder het stof. Zo kwam ook de oude Rupel Elixir weer naar boven.
Tijdens zijn zoektocht voor zijn boek over de bloeiende nijverheid van brouwers, bierstekers en limonadefabrikanten in de Rupelstreek, kwam hij in contact met nazaten van de familie Masquille uit Boom en vernam hij dat zij ooit een elixir brouwden. “Maar dat was intussen toch al zo’n honderd jaar geleden. Een fles Elixir d’Anvers, dat stond vroeger wel bij iedereen in de kast, tegen de buikpijn”, lacht Jan. “Zo’n drankje speelde daarom al langer in mijn hoofd.”
“Al wil ik geen kopie zijn van, of de Antwerpse trots naar de kroon steken”, benadrukt hij. “Ik wil er mijn eigen touch aan geven en ben gewoon trots om iets uit eigen streek te kunnen bieden.”
“De Elixir de Rupel is dan ook zachter van smaak. Om na verschillende proefsessies tot dit resultaat te komen, ging ik ook eens ‘neuzen’ bij de ‘concurrentie’. Zo is er ook een elixir van Brugge en van Gent. Deze zijn veel scherper van smaak, ze grijpen direct naar de keel. Voor al mijn ‘experimenten’ is mijn vrouw mijn testpersoon. Zij heeft een gemiddelde smaak, als zij zegt ‘mwah, toch niet’, weet ik dat ik het niet goed zit. Ik wil gewoon een leuk product bieden dat veel mensen aanspreekt.”
Toen een uitnodiging voor de World Wine & Spirits Trophy in zijn mailbox belandde, dacht hij: waarom niet. “Zoals ik al zei, is het niet de bedoeling om anderen naar de kroon te steken, maar het is natuurlijk wel een leuke opsteker en mooi uithangbord. Hopelijk maakt het horecazaken of evenementen in de buurt nog wat meer warm om de Elixir de Rupel ook te schenken. Wat is er leuker dan om iets uit je eigen streek te hebben?”