De eerste Vlaamse, witte asperges zijn klaar om te verorberen. Naar jaarlijkse gewoonte is de officiële seizoenstart ingezet met de overhandiging van de Puurse asperges uit volle grond aan gouverneur Cathy Berx. De Grootmeesters van het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges, uitgedost in traditionele klederdracht, overhandigden een pakketje met het witte goud aan de deputatie van de provincie Antwerpen.
Het is al langer geweten dat Puurs de bakermat is van de Vlaamse, witte asperges. Via Egypte, Griekenland en Italië kwam de groente in onze streken aan. “Het witte goud met de typische smaak ontstond uiteindelijk in 1885 in Kalfort. Op vraag van de Mechelse familie Van de Wiele werden de eerste asperges op het Hof Van Coolhem geplant”, legt Pieter Van Keymeulen van gemeente Puurs uit. Sindsdien wordt de asperge van Kalfort als een erfgoedgegeven beschouwd. Het aantal effectieve telers van de groente is vandaag eerder beperkt in de regio. “Industriële teelt is hier niet meer, maar de lokale kracht blijft wel. Zo goed als elk huishouden of gezin heeft hier een kleine moestuin met enkele meters aspergebermen. Daar maakt de hele familie dan gebruik van.”
Nu wordt alles in gereedheid gebracht voor het Aspergefestival. Dat gaat dit jaar op 30 april van start. Gouverneur Cathy Berx zal er dan door het Graaflijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges geridderd worden. Vorig jaar viel die eer te beurt aan Michel Moortgat, ceo van Duvel Moortgat. Sinds 2015 hanteert het Aspergefestival ook het principe van het peter- en meterschap. De voorbije twee jaren was dat Sofie Dumont. Nu neemt Tim Teck, een lokale Puurse kok, de rol van aspergeambassadeur op zich. Op 24 juni eindigt het Aspergefestival. Dan worden er ook geen asperges meer gestoken.