Maar liefst 94 % van de medewerkers en artsen registreerden zich voor een coronavaccin.
“Bijna een jaar geleden had ik de twijfelachtige eer om als eerste in ons ziekenhuis een coronapatiënt aan de beademing te moeten leggen. Deze man overleefde het maar niet zonder wekenlang naar adem te happen. Er volgden nog een lange rij gruwelijke patiëntenverhalen. En dan nu eindelijk gaan wij met vaccins achter het virus aan, in plaats van het te ondergaan. Eindelijk is er de hoop dat we weer families aan het bed van onze patiënten mogen toelaten en gewoon voor mensen kunnen zorgen zonder bezorgd te zijn over onze eigen veiligheid en die van onze gezinnen. Voor mij is er geen twijfel mogelijk, ik kies voor het vaccin”, legt dokter Brecht Calle, intensivist/anesthesist, uit.
“Vandaag is een historische dag voor ons ziekenhuis. Eindelijk werden gisteren de eerste vaccins geleverd. En eindelijk mag ik het eerste vaccin zetten bij mijn collega”, zegt Pegie Pauwels, verpleegkundige ziekenhuishygiëne, die het eerste vaccin zet vandaag.
De buitenkapel van het ziekenhuis werd ingericht als vaccinatiecentrum met vier vaccinatiestraten. Een team apothekers maakt de vaccins klaar, verpleegkundigen en artsen plaatsen het vaccin en in de rustruimte blijven de gevaccineerden nog even wachten na het vaccin. De vaccinatie gebeurt onder toezicht van de arbeidsarts en een arts van het team Ziekenhuishygiëne. In een opvangunit is het nodige materiaal voorzien om gevaccineerden op te vangen bij eventuele complicaties.
“Ons vaccinatiecentrum is zo georganiseerd dat we 90 tot 120 personen per uur kunnen vaccineren in drie (mogelijks vier) vaccinatiestraten. Mochten we de totale hoeveelheid vaccins aangeleverd krijgen, dan kunnen we al ons medewerkers en artsen op twee à drie dagen tijd vaccineren. Het klaarmaken van deze ruimte en organiseren van de vaccinaties is het mooie resultaat van teamwork over de grenzen van de diensten heen. Het enthousiasme om hieraan mee te helpen was en is groot. We kunnen al onze medewerkers hier op een comfortabele en goed georganiseerde manier vaccineren”, licht Stefaan Claeys, facilitair directeur toe.