De nieuwe B&B ligt in het hartje van Heist-centrum, in de Oude Godstraat. De voorgevel ligt tegenover de nieuwbouw van de academie, het gebouw ligt op de bergflank en vanuit sommige ramen heb je uitzicht op de cafeetjes onder aan de berg en het torengebouw. “We zijn meteen verliefd geworden op dit gebouw”, zeggen Bart Verschueren (46) en Elke Dens (44).
“We waren ingeschreven voor een wandeling over de geschiedenis van de Hnita-hoeve, die zou vertrekken aan het torengebouw. Toen we naar daar op weg waren, waren ze hier net een bordje met ‘te koop’ aan het hangen. Twee minuten later waren we al serieus aan het overwegen om het te kopen. Dat hebben we dan ook heel snel gedaan”, zeggen de twee.
Zo starten ze een nieuwe uitdaging bovenop hun andere activiteiten. Zo is Elke al jaren actief binnen de toeristische sector als onder andere marketingdirecteur, terwijl Bart onder andere voor een organisatie werkt die de belangen van de sportsector vertegenwoordigt.
In het gebouw is bijna drie jaar gewerkt. “We hebben vijf gastenkamers ingericht, er was onder andere veel werk om alle kamers brandveilig te maken. Voor de inrichting hebben we vooral gebruikgemaakt van tweedehandsmeubels, omdat we vinden dat niet alles nieuw moet zijn. Zo zijn er lessenaars gebruikt als bureau die ooit in de school Heilig Hart van Maria Berlaar hebben gestaan. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes zoals een dining room, salon, keuken en tuin.”
Dat gemeenschappelijke is een belangrijk element in het concept. “Het concept dat elke plaats geprivatiseerd kan worden, is volgens ons in de toekomst niet meer mogelijk. De nood aan publieke en gedeelde ruimte en ontmoetingsplaatsen is volgens ons belangrijk. En daarom delen wij onze living en keuken en onze huiselijk sfeer met onze gasten. Als onze leefruimtes klaar zijn, komen wij hier ook wonen. In de kelderruimte zullen we binnenkort een repair café starten.”
Oude foto’s
De B&B heet Het Kadaster, een verwijzing naar de vroegere functie. “Hier waren de kantoren waar de percelen werden beschreven. In onze gang hebben we nog een oud bord hangen waarop ‘Ministerie van Financiën, kantoor der registratie en domeinen’ staat. Voor de inrichting hebben we ook verschillende oude foto’s gebruikt. De vroegere bewoners waren de familie Claes, die hier hun hele leven gewoond en gewerkt hebben. Jos Claes werkte op het bureau en was hier tegelijk conciërge, zijn vrouw poetste hier”, vertellen de twee.
Ondanks de vroegere publieke functie en de karakteristieke steile, hoge trap is het gebouw niet zo héél bekend bij de Heistenaars. “Het was heel fel begroeid langs de buitenzijde en was daardoor een beetje uit het zicht. Veel mensen passeren hier vaak, maar kennen het niet echt. Nu hebben we het pand meer zichtbaar gemaakt. De tuin zal nog verder aangelegd worden.”
Vluchtelingen
De eerste gasten zijn enkele dagen geleden aangekomen. Het gaat om een familie Oekraïense vluchtelingen, die in samenwerking met het OCMW worden opgevangen in Heist-op-den-Berg. “We zijn hier nu sinds vorige week vrijdag. We koken hier zelf en vinden het hier heel aangenaam. Het is best speciaal om de eerste gasten te zijn. En Heist-op-den-Berg is een heel aangename gemeente. Een heel verschil met Brussel, waar we de vijf vorige maanden verbleven”, zeggen Daryna en Roman, die samen met dochter Sofiia (bijna 1) gevlucht zijn uit hun thuisland en ondertussen al een aardig mondje Nederlands spreken.
Drie van de vijf plaatsen zijn voorlopig voorbehouden voor vluchtelingen, de twee andere plaatsen zijn vrij te boeken. “We mikken vooral op zakentoeristen die naar de industriezone komen. Daar zit volgens ons een groot potentieel. Verschillende grote bedrijven hebben ons daarover al gecontacteerd”, klinkt het.