Lokaal aubergineseizoen gaat van start bij BelOrta

Eerste Belgische aubergines van het jaar verkocht: “Geteeld op speciale steenwol”

Bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver zijn de eerste Belgische aubergines over de toonbank gegaan. Daarmee is het startschot voor het aubergineseizoen in ons land gegeven. De groenten komen van een teler uit Boechout.

Het Belgische aubergineseizoen loopt van maart tot november en kent haar piek in de maanden mei en juli. De rest van het jaar komt die groente die in de supermarkt ligt uit Spanje. “Maar de Spaanse aubergines lopen op hun einde”, zei Kelly Van Dessel van BelOrta vanochtend op Radio 2. “Belgische aubergines zijn nu jong en vers.”

“Serres worden vergeleken met tropisch regenwoud” 

De eerste aubergines van het jaar werden geteeld door de familie Heulens in Vremde (Boechout). Zij maken deel uit van een groep van vijf telers die de groente in dit land telen. “Onze aubergines worden in serres geteeld op speciale steenwol”, legt de familie uit. “In de zomer kan de temperatuur hier oplopen tot 30°C en bedraagt de luchtvochtigheid zo’n 85%. Bezoekers vergelijken onze serre wel eens met een tropisch regenwoud. Tja, aubergines zijn exotisch en houden van een warm, vochtig klimaat.”

“We werken met een warmtekrachtkoppeling en een klimaatcomputer die de temperatuur in de kas zorgvuldig bijstuurt. Ook zetten we bijen in voor een betere bestuiving, waardoor je mooie donkere aubergines krijgt, en gebruiken we roofmijten als natuurlijke vijanden van insecten”, besluiten ze.

Ongeveer 70 procent van de in België geteelde aubergines is bestemd voor het binnenland, de overige 30 procent wordt geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk en Engeland. Naast de Belgische, verkoopt BelOrta ook Turkse en bio-aubergines. Vorig jaar verkocht de groenteveiling maar liefst 14 miljoen kilo aan aubergines.