Dure elektriciteit jaagt bedrijven weg

Elektriciteit is in België veel te duur. De gemiddelde prijs voor industriële gebruikers ligt liefst 27 tot 73% hoger dan in de drie onmiddellijke buurlanden. Volgens een studie van het consultancybedrijf Deloitte is de energiehandicap met Duitsland, Frankrijk en Nederland nog verslechterd.

Deloitte becijferde de prijsvergelijkingen in opdracht van Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers.

Middelgrote bedrijven (verbruik 100 GWh) betalen in Vlaanderen zo’n 65 euro per MWh. In Duitsland is dat echter maar 40 euro, in Nederland 48 en in Frankrijk 53.

Grote industriële bedrijven (verbruik 1000 GWh) betalen in Vlaanderen gemiddeld 54 euro per MWh. In Duitsland is dit evenwel 39 euro, in Nederland 44 euro en in Frankrijk 45 euro.

In 2014 lag de totale kostprijs voor stroom in België nog 9 tot 47% hoger. In 2015 is die energiehandicap evenwel gestegen tot een gemiddelde tussen de 27 en de 73%.

De marktprijs is door de onzekerheid over de beschikbaarheid van de kerncentrales en door een gebrek aan invoercapaciteit gestegen tot de hoogste in de regio. Bestaande belastingen op stroom zijn bovendien gestegen en met de heffing voor de financiering van de strategische reserves werd nog een bijkomende meerkost ingevoerd. De transmissiekosten liggen in België bovendien ook nog eens flink hoger.

Als de betrokken overheden nu niet snel werk maken van een energienorm zal de concurrentie-achterstand dramatisch worden, waarschuwt Peter Claes, de directeur van Febeliec. “Het is vijf na 12. Onze economie dreigt zeer snel nog meer industriële acdtiviteiten te zien uitwijken naar andere landen, met alle gevolgen vandien voor de werkgelegenheid.”