Schermafbeelding 2023-09-27 185730 Tom Van Cauwenberge, Bolle Meulemans en Caro Floridor. Foto: Dirk Vertommen

Drie vrienden openen gastrobar Maillard in stationsbuurt van Mechelen

De horeca in de stationsbuurt in Mechelen is bezig aan een revival. Drie vrienden openen midden oktober een nieuwe horecazaak in het pand van de vroegere M-Eatery. Met hun gastrobar Maillard leggen Tom Van Cauwenberge, Caro Floridor en Bolle Meulemans zich toe op gerechten die je kan delen. “We puren foodsharing uit”, zegt Tom.

Begin dit jaar nam dertiger Arne Marinus café De Olifant over. Mattis Foubert opende afgelopen zomer café 015 in de vroegere brasserie Maroon van zijn vader Koert. Pieter Boeve en zijn echtgenote Sophie Deneyer heropenden begin september met Barboesj een iconisch café. En zeer binnenkort gaat dus ook restaurant M-Eatery een nieuwe toekomst tegemoet nadat het restaurant afgelopen zomer de deuren sloot.

 

Foto: Dirk Vertommen

“Indertijd heb ik M-Eatery samen met Pascal Van Himste en Mehdi Mathlouthi opgestart. Het was mijn baby. Ik ben trots dat we op deze plek nu een nieuwe zaak kunnen opstarten”, zegt Bolle Meulemans (55). M-Eatery is ook de zaak waar hij zijn twee vennoten leerde kennen: Tom Van Cauwenberge (30) en Caro Floridor (33). “Eerst werkte ik hier als flexi, maar ik kreeg de microbe voor de horeca te pakken”, zegt Caro.

Tom kluste aanvankelijk bij als student. Hij studeerde toen nog criminologie. “Op een gegeven moment ben ik op mijn kot heel fanatiek beginnen koken. Ik bleef in de horeca werken en na een tijdje kwam hier een plekje vrij in de keuken”, vertelt Tom. Bij M-Eatery was hij lange tijd de rechterhand van chef Bolle.

Uiteindelijk gingen ze elk hun eigen weg, maar ze bleven vrienden. “Toen Tom me belde met zijn plannen voor een eigen zaak reageerde ik eerst verrast, want hij was niet meer actief in de horeca”, zegt Caro. Zelf maakte ze op dat moment al plannen voor een eigen zaak. “Ik wilde iets met brunchen doen.”

 

Foto: Dirk Vertommen

Korte tijd later zaten ze met z’n drieën al volop te brainstormen over hun toekomstig concept. “Vlees zoals we dat in Meatery serveerden, is heel duur geworden in aankoop”, zegt Bolle. Dat zou je dan ook moeten doorrekenen aan je klanten en dat was voor de vennoten geen optie.

“We kiezen voor kwaliteit die betaalbaar is. Zo zijn we uitgekomen bij ons concept van foodsharing dat we consequent willen toepassen. Al onze kleinere gerechten staan op zichzelf, zowel vlees, vis als vegetarisch en veganistisch. Klanten kiezen zelf hoeveel gerechten ze bestellen en dus hoe duur ze hun uitje maken”, legt Tom uit. Foodsharing zoals zij het zien, vind je vandaag al veel in Antwerpen en Brussel. “Wij geloven in een concept waar je een heel breed publiek mee kan aanspreken, zowel jong als oud”, zegt Caro.

Gegrilde gerechten

Een gegrilde côte à l’os en een gegrilde tarbot houden de herinnering aan M-Eatery een beetje levendig. “Al gaan wij met een open grill werken, het pronkstuk dat klanten bij het binnenkomen in onze open keuken zien staan”, vertelt Caro. De naam voor hun zaak hebben ze overigens ontleend aan een begrip uit de keuken. “Maillard is in de keuken de chemische reactie waarbij eiwitten worden omgezet in suikers. Zo krijgt je gegrild vlees bijvoorbeeld een bruin korstje. 80 tot 85% van de zaken die je bij ons bestelt, ondergaat die reactie”, legt Tom uit.

Maillard op het Koning Albertplein 8 opent op woensdag 18 oktober voor het eerst de deuren. De gastrobar zal van dinsdag tot en met zaterdag geopend zijn, telkens vanaf 18u. Op vrijdag tussen 12 en 14u kan je er ook lunchen. De website staat nog niet online, maar je kan de zaak wel al vinden op Instagram.