drank

Drankenverkoop definitief stopgezet, Lamot-site krijgt nieuwe toekomst: “Brouwersfamilie heeft stempel op Berlaar gedrukt”

BERLAAR - Met de sluiting van drankenhandel WW’kes in Berlaar is het laatste overblijfsel van de bekende brouwerij Lamot in het centrum definitief verdwenen. Erfgename Gaby Lamot en haar man Manu Potvin blikken nog een laatste keer terug op het rijke verleden van het familiebedrijf. Het vastgoed van de voormalige brouwerij aan de Markt wordt ondertussen volop verkocht.

De particuliere drankenhandel nabij de Wortelpoel in Berlaar werd begin 2021 tijdelijk heropend door Wim Roziers, die bekend is als één deel van de Berlaarse WW’kes. Wim mocht als trouwe werknemer van Lamot de zaak nog openhouden tot zijn pensioen. Nu werd de zaak gesloten, meteen het laatste hoofdstuk van een familiebedrijf dat jarenlang in Berlaar actief was.

“Bij de Berlaarse brouwer Lamot werd al jaren geen bier meer gebrouwen, maar er werden als brouwer nog wel jaren dranken geleverd aan heel wat horecazaken en particulieren. De drankenhandel voor particulieren was daar het laatste overblijfsel van”, vertellen erfgename Gaby Lamot en haar man Manu Potvin, die in het Antwerpse wonen.

 

 

De hele hoek aan de Markt van Berlaar was eigendom van de familie Lamot. — © Joren De Weerdt

De geschiedenis van de zaak begint half de negentiende eeuw. Francois Xavier Lamot is rond 1850 naar Berlaar gekomen en startte er een brouwerij. Hij kwam uit Boom en was gehuwd met een Berlaarse. Hij brouwde zijn eigen pils Extra Diesterse, wat nog gebeurde tot in 1958.

Na Francois Xavier volgde zijn zoon Jules Lamot hem op. “Hij was een harde werker en tegelijk een echte levensgenieter die alom geliefd was en veel goede werken deed”, klinkt het.

In de volgende generatie stond Joseph Lamot aan het stuur. “Mijn vader was ook politiek actief en had een fanfare. Hij was ook heel actief in het dorpsleven”, zegt Gaby.

 

Een reproductie van een postkaart uit omstreeks 1900. — © Historisch Archief Berlaar, Beeldbank Kempens Karakter

Na het overlijden van Jozef Lamot in 2010 heeft dochter Françoise (de zus van Gaby, red.) de zaak overgenomen. “Na een tijd ging het op zakelijk vlak minder en ze is dan ook nog ernstig ziek geworden. Uiteindelijk is ze in november 2019 overleden”, klinkt het.

De leveringsrechten aan de horecazaken werden in december 2018 al aan Corsendonck verkocht. De particuliere drankenhandel is nu ook stopgezet, zodat er verder werk gemaakt kan worden van een herbestemming. “De gebouwen op de hele site hebben we eerder al verkocht aan projectontwikkelaars. Het gaat om het ouderlijk huis in de Dorpsstraat 7, de drankenhandel, de vroegere brouwerij en de parkings. Er komt na overleg met de gemeente geen groot appartementenproject, maar de verschillende onderdelen van de site worden op de markt gebracht. Brasserie Oud Balder blijft in onze eigendom”, klinkt het.

De Kroon en drankenhandel al verkocht

De verkoop door projectontwikkelaar Suc-6 is volop bezig en verloopt via Wijns Vastgoed. “De panden van café De Kroon en drankenhandel WW’kes zijn sinds vandaag (dinsdag, red.) verkocht. De zaken zijn gekocht door de uitbaters van ’t Frituurke op de Markt, zij gaan in het pand van De Kroon hun frituur uitbaten. De parking van de drankenhandel kan dan voor het frituur gebruikt worden, wat na de autoluwe heraanleg van het centrum een grote troef zal zijn”, zegt Johan Steenbergen van Wijns Vastgoed.

 

Café De Kroon is verkocht. — © Joren De Weerdt

“Er zijn ook concrete plannen met het binnengebied waar de oude mouterij of brouwerij staat. Dat gebouw is beschermd, maar kan een nieuwe invulling krijgen. Daar zijn ook concrete plannen voor een toonzaal en woonst. Ook de ouderlijke woning in de Dorpsstraat 7 is verkocht, enkel de projectgrond links van die woning staat nog te koop”, aldus de makelaar.

Zo zal er heel wat veranderen aan die kant van de Markt. “Voor mijn echtgenote is het afscheid van de zaak en het huis waar ze is opgegroeid nog steeds zeer emotioneel”, aldus Manu Potvin. “Ze zal wellicht nooit meer in Berlaar-centrum komen, haar hart breekt als ze de brouwerij passeert. Laatst moesten we nog in Berlaar zijn, maar hebben we een grote omweg rond het centrum gedaan. Dat is het dubbele aan de situatie: er is de fierheid op wat was, dat de familie mee een stempel op Berlaar heeft gedrukt. En tegelijk is er de spijt dat het definitief voorbij is.”

 

De drankenhandel is begin deze maand gesloten. — © Joren De Weerdt

“Stukje van imperium bewaren”

De familie heeft nog wel een aantal horecazaken uit de regio in eigendom. “Mogelijk zullen er daar in de toekomst nog van verkocht worden”, zeggen de erfgenamen.

Voor café de WW’kes is dat al gebeurd, op vraag van de uitbaters zelf. Cafébazen Willy Vanwinckelen en Wim Roziers, onder meer bekend van het Play4-programma Don’t Worry Be Happy, hebben het gebouw zelf gekocht. “We wilden een klein stukje van het imperium van Lamot behouden. We zijn emotioneel gehecht aan de familie en hadden een nauwe band met Françoise. In de aankoopakte hebben we ook laten opnemen dat het hier altijd een horecazaak moet blijven. We zijn fier dat we dit stukje van het imperium kunnen bewaren”, reageert het koppel.

 

De WW’kes hebben de drankenhandel verlaten, maar hebben ondertussen wel hun café in de De Beerslaan gekocht van Lamot. — © Joren De Weerdt