Eerder werden al zonnepanelen geplaatst op het ‘Dox atelier’ nu ging men nog een stapje verder, met de installatie van warmtepompen, zes laadpalen en een groen dak. Duurzaamheid zit in het DNA van familiebedrijf Dox, nu bijna 200 jaar oud.
Dox contentmethode
“We hebben in onze nieuwbouw Dox als klant genomen, en met ons team het volledige traject van onze eigen ‘Dox contentmethode voor inrichten’ toegepast”, vertelt Inge Nuyens, bedrijfsleider van Dox. “Het gebouw straalt uit waar Dox voor staat, en is een plek voor ons team en al onze stakeholders. Het juist inzetten van materialen, de juiste keuzes maken en ook hergebruiken zijn daar een deel van.”
“We kozen voor ledverlichting in gerecupereerde lamparmaturen. Daarnaast gingen we ook bewust op zoek naar een aantal materialen die we konden hergebruiken, zoals bijvoorbeeld onze vergaderboxen, enkele scheidingswanden en een aantal bureaus”, voegt Wim Mortelmans, operations manager bij Dox toe. “Ze zijn allemaal gerecycleerd uit andere projecten.”
Bosbeheerplan
Het ruime, nieuwe terras aan de achterkant van het gebouw kijkt uit op het stukje groengebied dat het bedrijf vroeger mee hielp te beschermen. “Het terras is voor ons belangrijk als kijkpunt op de natuur, maar ook om te experimenteren met ‘binnen-buiten-projecten’ voor inrichting. De natuur, onze tuin en bos, is een plek waar fauna en flora rust vinden, waar we de natuur altijd zijn gang hebben laten gaan.”
“Momenteel maakt een team van de Thomas More Hogeschool hier een bosbeheerplan op. Door hierop in te zetten kunnen onze medewerkers met veel plezier uitkijken vanaf hun werkplekken op de natuur en de seizoenen, dit geldt ook voor alle ontmoetingsplekken”, vertelt Nuyens.
Eigen werknemers
“Na corona hebben we ondervonden bij onze klanten dat een goede omgeving erg belangrijk is voor je team. Een plek waar ze samen kunnen komen, dát is wat werknemers nodig hebben. We zijn met die dromen van onze eigen werknemers aan de slag gegaan. En daardoor ademt dit gebouw wie we zijn en wie we willen ontmoeten.”
De grote vergaderzaal, Madame Ria, werd genoemd naar de moeder van Inge. De favoriete plek voor vele werknemers, met haar natuurlijk licht, een prachtig uitzicht op groen, en met organische vormen en warme materialen. “Voor mij is het hele gebouw mijn favoriete plek. Als ik erdoor loop als bedrijfsleider, dan voelt het aan als thuis. Daar ben ik heel dankbaar voor. We maakten het gebouw voor onze werknemers, en onze partners en zij maken nu het gebouw.”
Verleden
Klanten kunnen in de verschillende ruimtes komen vergaderen, organisaties in verandering kunnen hier een dag tot rust komen en focussen op wat echt belangrijk is. “Architectuur, interieurs, de mensen, de visie,… alles moet samengaan waardoor je echt een geheel krijgt. En dan klopt het plaatje. Bij Dox steken we ook heel graag een knipoog naar het verleden erin, zoals oude deuren die we recupereerden van het vroegere atelier”, legt Elke Renders, interieurarchitect Dox uit.
“Er zijn niet alleen de vergaderzalen en plekken, er is ook de ontmoetingsruimte ‘Café Jozef’, genoemd naar grootvader Jozef of bompa Dox. Er is ruimte voor events tot 150 mensen, om aangenaam en stijlvol samen te zijn voor meetings, opleidingen, boekvoorstellingen,… ‘Etion’, ‘Voka’, ‘Unizo’, schoolteams, en directieteams van bedrijven vonden al hun weg naar deze bijzonder unieke locatie.”
Duurzaamheid
De vijfde generatie van het Liers familiebedrijf, zet zich met het nieuwe gebouw nog meer op de kaart als duurzame waarde in de projectsector, voor scholen en bedrijven. Met deze plek komen niet alleen de ‘Doxkes’ thuis, maar ook veel scholen en bedrijven die de (her)inrichting van hun gebouwen en lokalen aan Dox toevertrouwen. “Deze plek moest er komen, walk the talk, wat je zegt moet je ook doen, en dat is hier gebeurd. Welkom thuis”, sluit Nuyens af.