Dokter en kinesist moeten ook ondernemer zijn

Zorgverstrekkers7 op de 10 zelfstandige zorgverstrekkers, zoals tandartsen, artsen of apothekers, vragen meer aandacht voor ondernemerschap tijdens de opleiding of stage. Ruim 70% zegt zelfs na de opleiding onvoldoende voorbereid te zijn om te starten als zelfstandige. De helft kent te weinig van ondernemerschap of bedrijfsbeheer en 2 op de 5 onvoldoende van financiën. Dat blijkt uit een enquête van de Federatie Vrije Beroepen.

“Medici weten na de opleiding perfect hoe ze met patiënten moeten omgaan. Ze zijn een goede tandarts, arts of kinesitherapeut. Maar ze merken dat ze toch nog andere competenties nodig hebben om ook een goede ondernemer te zijn”, zegt Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen. De Federatie bundelde die vereiste competenties in een Masterclass, een opleiding met specifieke aandachtspunten per medisch beroep, gegeven door experten met kennis en voeling voor de sector.

De Academie voor het Vrije Beroep biedt deze masterclass aan als dé basisopleiding voor de zelfstandige zorgverstrekker: het lessenpakket voor een degelijk persoonlijk ondernemerschap gaat van financieel- en personeelsmanagement, missie-visie en een businessplan opstellen, tot associëren en omgaan met moeilijke patiënten.

Met de steun van de Vlaamse Overheid lanceerde de Federatie Vrije Beroepen het project Een Zorgzame Start. De Federatie ondersteunt recent gestarte zelfstandige zorgverstrekkers met aangepaste begeleiding en opleidingen. De Federatie ontwikkelt ook handboeken en e-books. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen de Federatie Vrije Beroepen en de Vlaamse Overheid en wordt gesteund door de representatieve beroepsorganisaties van de zelfstandige zorgverstrekkers in Vlaanderen (Axxon, VAN en APB, NVKVV en VBZV, BFP en Psychologencommissie, VAS en VVT). Het traject kadert in Flanders’ Care en de startersinitiatieven van het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid.