MECHELEN – In deze nieuwsbrief zal je maar zelden iets over cultuur lezen. Maar als vijf dochters van ondernemers een voorstelling spelen die uit hun leven gegrepen is, dan verdient dat natuurlijk wel onze aandacht.
De vijf actrices die in ‘Dochters van ondernemers’ spelen zijn ook in het echte leven de dochters van ondernemers. Ze groeiden op in een familiebedrijf: van groentetelers met middelgrote serres, over bouwaannemers met bestofte camionetten, tot croissanteriezaken die na een aantal jaren de taarten vervingen door beha’s. De living was een showroom, de keuken was een vergaderzaal en de werkvloer hun speeltuin.
Aan de hand van beelden uit hun kindertijd gingen de actrices op zoek naar de betekenis van werk vandaag. Ze interviewden ondernemerskinderen, professoren, filosofen,… en stelden zichzelf de vraag: “Leven wij om te werken of werken wij om te leven?”. “Hoe komt het dat er in onze generatie zo veel burn-outs zijn? Is dat omdat wij de kinderen zijn van een generatie die anders naar werk keek? Dat willen we graag weten.”
Wellicht ben je benieuwd van wie ze de dochters zijn? Als kind hielp Nathalie Goossens in de croissanterie van haar ouders die na een aantal jaren de taarten vervingen door beha’s.
Leen De Graeve leerde fietsen tussen de tomatenplanten en ontdekte onlangs een familieband met Annelore Crollet wiens ouders ook een tuinbedrijf hadden met Belgische tomaten. Karlien Torfs is de dochter van een aannemer en woonde tijdens haar jeugd letterlijk in een showroom, hun huis was het uithangbord van het bedrijf. Julie Delrue is geboren in de kliniek die was ‘gedaan’ door het schildersbedrijf van haar ouders, ook al was dat twee uur verder rijden dan het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Voor de vijf actrices is de voorstelling een soort hommage, een cadeau voor hun ouders.
De regie is in handen van Lizzy Timmers. De nog resterende speeldata bij Arsenaal/Lazarus zijn zaterdag 9, donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 november, telkens om 20.15 uur.