Ragheno-site Een impressie van de appartementsgebouwen die verrijzen aan het Bos van Loos. Foto: Diff

Diff plant bouw eerste 41 appartementen op Ragheno-site

Projectontwikkelaar Diff uit Wemmel heeft als eerste een omgevingsvergunning aangevraagd voor de Ragheno-site in Mechelen. Op een perceel dat grenst aan het Bos van Betzenbroeck, ook wel bekend als Bos van Loos, in Muizen plant hij de bouw van 41 appartementen en een commerciële ruimte.

De Ragheno-site ligt tussen het station, de Leuvense Vaart en de Leuvensesteenweg. Al vele jaren heeft de stad plannen om dit deels vervuilde gebied om te vormen tot een moderne, groene en duurzame woonwijk met ook kantoren en een park van elf hectare. “Sinds midden 2023 is het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de herbestemming van de site van kracht. Intussen lopen bij de stad meerdere voortrajecten voor toekomstige ontwikkelingen om het RUP te realiseren”, zegt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Stadsontwikkeling.

Daarbij legt de stad aan de bouwpromotoren heel wat sociale lasten op. Dat betekent dat ze financieel mee moeten bijdragen aan de ontwikkeling en aanleg van het openbaar domein. “Een groot deel van de grond op de site is ernstig vervuild, er moeten ook nieuwe wegen komen en er is het groot park dat zich uitstrekt vanaf het station tot aan het Bos van Loos”, legt Geypen uit.

Arsenaalverbinding

Essentieel in heel de ontwikkeling is de Arsenaalverbinding die de toekomstige wijk via de tangent ontsluit. “Voor al deze lasten wordt aan de projectontwikkelaars een aanzienlijke sociale ontwikkelingskost gevraagd die afhankelijk van functie en locatie loopt tussen 100 en 175 euro per vierkante meter”, vertelt Greet Geypen.

Het ontwerp voor het project in de Dellingstraat is het eerste woonproject dat op de Ragheno-site in de steigers staat. Het perceel grenst aan het Bos van Betzenbroeck in Muizen. In het najaar van 2024 raakte bekend dat de eigenaars het ruim vier hectare grote domein kosteloos overdragen aan de stad. Aan dat bos wordt niet geraakt, verzekert de stad. “De waardevolle bomen blijven behouden en de nodige maatregelen worden genomen om ze in de werffase voldoende te beschermen”, klinkt het.

Ontwikkelaar Diff ziet het bos als een extra troef. “Door het rijkelijk aanplanten van hoogstambomen en meerstammige bomen, aangevuld met bosrijke struiken, wordt de connectie tussen het woonproject en het aangrenzend Bos van Betzenbroeck versterkt. Een deel van dit bos wordt met deze ontwikkeling overgedragen naar de stad”, zegt Steven Nuis, algemeen manager van Diff. De werkzaamheden voor het woonproject gaan vermoedelijk in de zomer van start.

Duurzaamheid

Het bestaat uit 41 appartementen waarvan drie voor sociale verhuur, een commerciële ruimte en een ondergrondse parkeergarage met plek voor deelauto’s. Bovengronds komen er fietsenstallingen met ook ruimte voor bakfietsen. Voor het ontwerp werkt de promotor samen met Binst Architects. Er wordt ingezet op hernieuwbare energie en duurzame technieken. Zo worden de gebouwen niet aangesloten op het gasnet, maar verwarmd en gekoeld met een collectief systeem zoals dat bij nieuwe projecten tegenwoordig de standaard is.

“We zijn trots om ook in deze mooie stad mee te mogen bouwen aan een groenere toekomst. Met een mix van publiek leven en privaat wonen willen wij een meerwaarde betekenen voor de buurt. Duurzaam waterbeheer staat centraal op de site door een streven naar maximale buffering, hergebruik en infiltratie van regenwater. Deze aanpak is niet alleen gunstig voor de fauna en flora, maar helpt ook de bestaande waterhuishouding te ontlasten”, vertelt Nuis.