Er zit al langer een haar in de boter tussen de werknemers en de directie bij Decathlon Willebroek. De verzuurde relatie bereikte haar hoogtepunt vorige maand, toen een groep BBTK-vakbondsmilitanten actie voerde aan de arbeidsrechtbank van Mechelen, waar de directie van Decathlon verantwoording moest afleggen over het opbreken van stakingen.
BBTK-vakbondsafgevaardigde Matthieu Marin geeft een update van het dispuut dat politieke proporties heeft aangenomen. “Onlangs verwees de minister van werk, verantwoordelijk voor een goed verloop van het sociaal overleg, in het parlement alvast naar de door de vakbonden ingediende klachten bij het Brussels Arbeidsauditoraat en de sociale inspectie”, zegt hij. “Enkele parlementsleden hebben hem daarover in de commissie sociale zaken ondervraagd. Hij bleek ook op de hoogte van het feit dat Decathlon niet is komen opdagen op verzoeningsvergaderingen op zijn ministerie.”
Ter herinnering
Bij Decathlon bestaat er al ongeveer zeven jaar een diepe malaise in het sociaal overleg. “Deze impasse komt vanuit één richting, de Franse sportgoederenketen meent namelijk dat ze zich als ‘bevrijd bedrijf’ niet dienen te conformeren aan de Belgische sociale- en arbeidswetten”, zegt Marin. “Het meest flagrante voorbeeld daarvan is de manifeste afbouw en delokalisatie van onderdelen van het magazijn de Willebroek richting Tilburg. Deze ging gepaard met nul minuten overleg met werknemers, ondanks vele tientallen ontslagen. Ondernemingsraden en officiële veiligheidsvergaderingen in het bedrijf vinden louter ‘op papier’ plaats en duren enkele minuten. Stakerspiketten worden beantwoord met deurwaardersexploten.”
Rond de middag werd duidelijk dat de directie niet zou komen opdagen. “Dat hadden we ook wel verwacht”, legt Marin uit. “We wilden met deze actie vooral onze boodschap nog eens herhalen en de directie onder druk zetten.”