“Het akkoord voorziet in een mix tussen behoud van tewerkstelling en ontslag”, weet Matthieu Marin van BBTK. “De onderhandelingen, en de aanloop er naartoe, hebben veel energie gekost. We rekenen erop dat Decathlon in de toekomst het pad van het gelijkwaardig sociaal overleg blijft bewandelen.” Marin spreekt over intense onderhandelingen. De afgelopen jaren kwam het meermaals tot botsingen tussen Decathlon en de vakbonden.
Behoud van tewerkstelling
In het begin van de zomer was er, na drie maanden onderhandelen, reeds een sociaal akkoord over het depot in Willebroek. Eind april kondigde de Franse sportketen het einde aan van de logistieke activiteiten in dat depot. Er werd toen gevreesd voor meer dan 130 jobs. Decathlon wou “het logistieke netwerk van distributiemagazijnen transformeren”, maar beloofde wel alle magazijniers een nieuwe functie aan te bieden binnen de groep.
Het akkoord voorziet nu in behoud van tewerkstelling, “maar ook de kans op een nieuwe toekomst voor een groot deel van de werknemers”, zegt Marin. Het behoud van tewerkstelling gebeurt zowel intern, binnen Decathlon, als bij de overnemende partij van het depot, Eutraco (een transportbedrijf, red.).
“Deze cao heeft merites, maar het blijft natuurlijk een bittere pil voor de 131 betrokken werknemers”, besluit Marin. “Echter, hun toekomst wordt – in tegenstelling tot eerdere afbouwoperaties – deze keer wel op een transparante manier omkaderd. Ook in moeilijke omstandigheden, met overlegpartners die jarenlang niet in dialoog gingen, kan resultaat worden geboekt.”