De Zandpoort krijgt Groene Sleutel

groenesleutelDe Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten een Groene Sleutel uit aan 104 toeristische ondernemingen. Jeugdherberg De Zandpoort in Mechelen is één van de vijf nieuwe laureaten. De Groene Sleutel is een internationaal label dat de extra inspanningen beloont die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen.

Het team van jeugdherberg De Zandpoort is trots dat de vele inspanningen geleid hebben tot een Groene Sleutel. Mieke Van Mele, beheerster van de jeugdherberg, legt uit welke maatregelen De Zandpoort neemt. “Naast enkele structurele energiezuinige eigenschappen van het gebouw, zoals een zonneboiler en thermostatische kranen, doen we ook een aantal kleine groene inspanningen. Zo kunnen onze gasten hun glazen en drinkflessen bijvullen met kraantjeswater, we hebben in de tuin een insectenhotel geplaatst, er zijn zitbanken gemaakt met paletten en we geven meubelen een tweede leven door ze creatief te hergebruiken. Met folie brengen we de warmte van de radiatoren naar binnen, we vervangen kapotte lampen door led-lampen, we plaatsen filters op de waterkranen, sorteren ons afval, doen een beroep op een groene energieleverancier enz. Duurzaam toerisme is voor ons een evidentie en een noodzaak. Het is een project waar we blijvend werk van willen maken.”

De Groene Sleutel maakt deel uit van het Green Key-programma, het internationale ecolabel van de Foundation for Environmental Education (FEE). 2.200 ondernemingen in 45 landen ontvingen al een Green Key. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert het label in Vlaanderen, met de steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.

In de regio kregen nog zeven andere toeristische ondernemingen opnieuw een Groene Sleutel: Het Laathof in Bornem, De Nekker, Technopolis, Holiday Inn Express en Martin’s Patershof in Mechelen, De Plukboerderij in Schelle en Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver.