Op 7 juli arriveerde de hoogtechnologische babyreanimatierobot NenaSim op de campus in Lier. Dankzij deze robot kunnen studenten Vroedkunde kritische eerste zorgen inoefenen en de reanimatie van de pasgeborene trainen. De babyrobot komt ook van pas in de lessen hoog-risico-neonatologie voor postgraduaatsstudenten.
“De naam Danny is een eerbetoon aan een heel erg geliefde docent”, zegt unitmanager Kristel Thijs. “We missen Danny Peeters enorm. Danny was jarenlang stagecoördinator in onze opleidingen, lesgever moeder-kind bij Verpleegkunde en hij stond mee aan de wieg van onze scenariotrainingen.”
De reanimatierobot NENASim is ontwikkeld door de Nederlandse firma MedicalX. Nenasim alias Danny is meer dan een waardige vervanger voor de oude reanimatiebaby. “De mogelijkheden zijn enorm”, zegt docent Greet Jorissen. “Zo kunnen we de hartslag waarnemen via de fontanel, die kan ingevallen zijn of net opzwellen. Niet alleen de armen en benen bewegen, maar ook het hoofd en de oogleden. De huid van de baby is met de hand ingekleurd en kan van kleur veranderen op meer plaatsen dan enkel de wangen. De ogen en pupillen reageren op licht. Ook kunnen de studenten bloednames oefenen zonder dat er vervelende prikgaatjes overblijven.”
De robotbaby maakt levensechte geluiden: huilen, kreunen, hikken, kuchen, ademen. De mogelijkheden zijn onbeperkt omdat men eenvoudig geluiden kan toevoegen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de studenten op een realistische manier kunnen leren reanimeren en daarbij feedback krijgen.