“De brouwerij laat de voorgevel restaureren naar het neoclassicistisch gevelontwerp van 1785. Hij wordt afgewerkt met witte kalkpleister en geschilderd met witte verf. Natuurstenen elementen worden aangebracht of gerestaureerd. De brouwerij laat de overdekte koer openmaken, zodat de historische lichtschacht weer aanwezig is”, zegt schepen van Stadsontwikkeling en Omgeving Thierry Suetens (Open Vld).
“Binnen behoudt de brouwerij alle waardevolle 17de-eeuwse elementen. In de middenruimte wordt een verbinding gemaakt tussen de gelijkvloerse en de eerste verdieping door een vide. Op de eerste verdieping zijn trouwens nog veel waardevolle historische elementen terug te vinden, onder meer in de gildekamer. Die laat de brouwerij in een tweede fase restaureren”, aldus schepen van Onroerend Erfgoed Sabine Leyzen (Open Vld).
Het Groenhuys, zoals het gebouw heet, is de voormalige gildekamer van de Voetbooggilde en gaat in oorsprong terug tot het midden van de 15de eeuw. Begin 17de eeuw werd het pand verbouwd tot het gebouw dat het vandaag grotendeels nog is. Het was van oudsher ingericht als herberg en gasthof met een afzonderlijke kamer voor de gilde. Eind 18de eeuw werd het door de Fransen aangeslagen en openbaar verkocht. Vanaf 1849 werd het uitgebaat als Hôtel de Brabant. In 1928 kreeg de Lierse Duivenbond de toelating om deze woning om te vormen tot een horecagelegenheid.