Bernard Delhaye en Isabel Welters van Chemours overhandigden donderdag een cheque van 5.000 dollar aan Stefan De Weerdt, algemeen directeur van TSM. Bernard Delhaye en Isabel Welters van Chemours en Stefan De Weerdt, algemeen directeur van TSM.

Chemiebedrijf Chemours gaat samenwerken met Technische Scholen Mechelen (TSM): “Samenleving heeft hen nodig”

Chemours gaat de komende drie jaar een structurele samenwerking aan met Technische Scholen Mechelen (TSM). Op die manier wil het chemiebedrijf jonge mensen aanmoedigen om te kiezen voor wetenschap en technologie en er hun passie van te maken. “De samenleving heeft hen nodig”, zegt Bernard Delhaye, topman van Chemours België.

In de vestiging van Chemours in de Antoon Spinoystraat in Mechelen-Zuid werken 45 mensen. Het bedrijf produceert er coatings voor Teflon en het heeft er ook laboratoria voor onderzoek naar waterstoftechnologie. De nabijheid van de fabriek biedt leerlingen de kans om dicht bij huis te ontdekken wat een carrière in de chemie precies inhoudt. “In België is er veel vraag naar profielen uit het STEM-onderwijs. Het geeft je uitzicht op een mooie toekomst. Wij hebben sterke, gemotiveerde mensen nodig”, vertelt Delhaye.

Verschillende acties

De topman had alvast een eerste cheque van 5.000 dollar bij. Dat budget helpt TSM om een wetenschaps- en STEM-lokaal op te knappen. “Over zulke bedragen spreken we normaal nooit in het onderwijs”, zegt leerkracht Karen De Winter. En daar blijft het niet bij, want de Amerikaanse multinational Chemours engageert zich als mentor. Met verschillende acties wil het chemiebedrijf zowel leerkrachten als leerlingen inspireren en ondersteunen.

 

“We willen jongeren inspireren om hun talenten op dit gebied te ontdekken en te ontwikkelen”

Bernard Delhaye

Chemours zal bijvoorbeeld STEM-dagen organiseren, zodat ze zelf kunnen zien hoe het bedrijf wetenschappelijke concepten omzet in een industriële omgeving. Het werkt ook mee aan een ‘str@ffe madammen middag’ om ook bij meisjes interesse te wekken voor de sector. “Onder onze veertig eerstejaars hadden we dit schooljaar vijf meisjes. Wij hopen dat er elk jaar meer worden”, zegt Karen De Winter.

De technische school kan zelfs rekenen op medewerkers en technici van Chemours om te helpen bij klusjes en renovatiewerkzaamheden. Een opvallend engagement van een commercieel bedrijf. “Willen wij al deze jonge mensen dan aanwerven eens ze afstuderen? Nee, maar we zien wel het belang in van STEM-onderwijs en we willen hen inspireren om hun talenten op dit gebied te ontdekken en te ontwikkelen”, legt Bernard Delhaye uit.

STEM-leerkracht Karin De Winter.
STEM-leerkracht Karin De Winter.

“Bij chemie maken we bijvoorbeeld zelf een sportdrankje. Zodat leerlingen weten dat chemie niet alleen de ‘vuile’ sector is, maar dat het ook een sector is waar ze heel gevarieerd aan het werk kunnen”

Karin De Winter

Chemie belangrijke sector

Met het partnerschap ziet het bedrijf ook opportuniteiten voor de sector. “De chemie is een belangrijke sector in België. Door samen te werken met TSM kunnen we een positieve impact hebben op de volgende generatie wetenschappers en technologen. De samenleving heeft hen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de uitdagingen rond het klimaat”, vertelt Delhaye.

TSM zet voor zijn STEM-werking erg in op samenwerking tussen de verschillende disciplines. “De lokalen en projecten van wiskunde, wetenschappen en engineering lopen bij ons door elkaar. Bij chemie maken we bijvoorbeeld zelf een sportdrankje. Zodat leerlingen weten dat chemie niet alleen de ‘vuile’ sector is, maar dat het ook een sector is waar ze heel gevarieerd aan het werk kunnen”, vertelt Karen De Winter.