pastorie

Chef Maarten van Essche verbouwt pastorie tot restaurant en hotel

HEFFEN – Chef Maarten van Essche heeft de leegstaande pastorie van Heffen gekocht van de stad Mechelen. Hij gaat in het pand een gastronomisch restaurant en een kleinschalig hotel onderbrengen. Van Essche wil op termijn ook een buurtwinkel openen in Heffen.

De nieuwe eigenaar heeft het pand in de Sint-Amandusstraat, dat opgenomen is in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, van de stad gekocht voor 275.000 euro.

Aan de verkoop waren een paar voorwaarden verbonden. Zo moet de eigenaar een publieke activiteit opstarten die de levendigheid in het dorpshart verhoogt, moet binnen de zes maanden na de ondertekening van het compromis een aanvaardbaar bouwdossier ingediend zijn en twee jaar na het bekomen van de omgevingsvergunning dient het project gerealiseerd en geopend te zijn.

“Dit is een goede zaak voor de Heffenaars. Dit project is een meerwaarde voor de buurt en dat was voor ons de absolute vereiste bij de verkoop”, aldus schepen van Vastgoedbeleid Greet Geypen.

Inpassen in het dorp

Nieuwe eigenaar Maarten van Essche, die zelf kok is, wil het pand verbouwen om het nadien open te stellen als gastronomisch restaurant en een klein hotel met vijf tot zeven kamers. “Het restaurant wordt een opgefriste herinterpretatie van het gebouw waar het verleden duidelijk voelbaar blijft mits enkele ingrepen om een zekere tijdloosheid te bekomen. Dat zal gebeuren met natuurlijke materialen zoals natuursteen, Europese houtsoorten, natuurlijke verven,… Het gebouw moet mooi inpassen in de authentieke schoonheid van het dorsplein en het dorp”, aldus Maarten van Essche.

Van Essche is met dit restaurant niet aan zijn proefstuk. “Het was één van mijn dromen om de wereld te ontdekken door te werken in Kopenhagen (bij Noma) of een tijdelijk restaurant te beginnen in Parijs, maar na een zaak in Brussel werd het me wel duidelijk. Mijn verankering zit in Mechelen. Ik wil hier niet enkel gerechten voor het restaurant bereiden. Daarom ben ik op zoek naar een locatie in de dorpskern om een buurtwinkel in te richten, om brood en specifieke huisgemaakte gerechten te verkopen.”