Sint-Gummarus Foto: Chris Van Rompaey

Café Sint-Gummarus renoveert interieur van historisch Buyldragershuisje

Na een grondige renovatie heeft café Sint-Gummarus het historische Buyldragershuisje op het Felix Timmermansplein in Lier heropend. De naam buildrager verwijst naar dokwerkers en is vanouds de benaming voor een zakkendrager. “In de achttiende eeuw verzamelden deze sterke mannen zich in het oorspronkelijke huisje”, vertelt Björn Gielen, de eigenaar van café Sint-Gummarus.

“Het was tijd voor een grondige renovatie van dit stukje beschermd stadsgezicht”, zegt Björn Gielen, eigenaar van café Sint-Gummarus. “We namen de renovatiewerken voor onze rekening, in overleg met het stadsbestuur en de dienst Erfgoed. Het Buyldragershuisje zal deel uitmaken van onze zaak en open zijn voor het publiek.”

“We lieten de schoorsteen en het ventilatiekanaal vernieuwen om een kachel te kunnen plaatsen. De elektriciteit werd gemoderniseerd en pleister- en houtwerk hersteld en opnieuw geschilderd. Bovendien hebben we de meters ingekast, de natuurstenen vloer hersteld en alles opnieuw bemeubeld met knusse banken en kleine bistrotafeltjes. Er staat ook een gipsen beeld dat door een hobbybeeldhouwer werd geschonken na de vorige renovatie.”

Oude affiches

“Aan de muren hangen twee reproducties van oude affiches van de Sint-Gummarusfeesten. Ontwerpstudio Balou ontwierp ook een paneel dat de geschiedenis van het Buyldragershuisje vertelt. Een bewuste keuze aangezien Evelien Rahm van Ontwerpstudio Balou nauw verbonden is met onze stad en al eerder enkele succesvolle projecten voor de stad Lier uitvoerde.”

“Het Buyldragershuisje stond oorspronkelijk langs Het Steen of de Bakkerstoren aan de kade van de Vismarkt, tegenwoordig op het huisnummer 9. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het plein grotendeels verwoest, maar het Buyldragershuisje en Het Steen bleven overeind. In het begin van de twintigste eeuw werd het huisje zelfs gebruikt voor de verkoop van vis door Albert Schöller. Het huisje werd in 1958 afgebroken om plaats te maken voor de uitbreiding van de viswinkel. Gelukkig herbouwde Rik Schöller het in 1963 en schonk hij het aan de stad Lier als een apart paviljoen op het Felix Timmermansplein”, vertelt Björn Gielen.

Stadsgidsen

“Daarna kreeg het Buyldragershuisje verschillende bestemmingen, maar het stond ook jarenlang leeg en diende als opslagruimte. Ruim tien jaar geleden werd het huisje, op verzoek van de Lierse stadsgidsen, weer toegankelijk gemaakt. Met een beperkt budget en enkele kleine opknapwerkzaamheden heropenden café Sint-Gummarus en de dienst Toerisme het huisje. Nu was het tijd voor een grondige binnenrenovatie.”

Het woord ‘buyldrager’ vindt zijn oorsprong in het Antwerps en Liers dialect en verwijst naar de dappere dokwerkers uit het verleden. “In de achttiende eeuw verzamelden deze sterke mannen zich in het oorspronkelijke huisje, dat een zolderverdieping had die de Brouwersvliet overspande. Hun verantwoordelijkheid was het laden en lossen van schepen. In die tijd floreerde de handelshaven van Lier”, aldus Björn Gielen.