https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_09_20_3656ce61-f103-4efe-a574-5af60639923f Foto: Dirk Vertommen

Eerste industriële hennep geoogst in Mechelen voor C-Biotech: “Oproken heeft geen zin”

In deelgemeente Leest, in Mechelen, is de eerste industriële hennep die op het grondgebied werd gekweekt, geoogst. De hennep zal worden gebruikt als bouwmateriaal voor de Belgische markt. “Hennep bewijst dat duurzaamheid, landbouw en industrie met elkaar samen kunnen gaan”, klinkt het bij de stad.

Industriële hennep wordt gebruikt als grondstof voor duurzame bouwmaterialen. Stad Mechelen liet er daarom een landbouwgrond in Leest mee inzaaien door firma C-biotech. Het bedrijf was op zoek naar vrije agrarische percelen om industriële hennep in te zaaien. De landbouwgrond in Leest van 8.685 m² was begin juni beschikbaar om dit mogelijk te maken. De grond werd toen ingezaaid en woensdag geoogst.

De oogst zal naar het verwerkingsbedrijf van C-biotech worden gebracht. De helft wordt verwerkt tot hennephout en de andere helft wordt geleverd aan het bedrijf IsoHemp, dat er isolatiemateriaal van maakt. Voorheen haalden zij hun bouwmaterialen uit Frankrijk, maar nu maken ze voor het eerst gebruik van hennep die in België werd geproduceerd.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Frederik Verstraete en Arthur Orlians. Foto: Dirk Vertommen

Industriële hennep is een multifunctioneel gewas dat veel verwerkingsmogelijkheden heeft. De stengels, de bloemen en de bladeren van de plant kunnen dienen als grondstof voor bouwmaterialen, zoals isolatiemateriaal, hardhout of plaatmateriaal. Hennep groeit ook veel sneller dan bomen, wat goed is voor de CO2-captatie. “Industriële hennep bewijst dat duurzaamheid, landbouw en industrie hand in hand kunnen gaan”, zegt schepen van Landbouw Arthur Orlians (Vld-groen-m+).

Niet high

Nu de industriële hennep geoogst is, is het stuk landbouwgrond in eigendom van de stad terug vrij van gebruik. Mechelen zal het stuk landbouwgrond ruilen tegen een perceel in het projectgebied van Stuivenberg. Daar wil de stad een groot stadsbos realiseren, tussen de Leuvense Vaart, het Vrijbroekpark en de Hotelweg. Voor de verderzetting van het hennep-project zal de stad in de toekomst een ander perceel zoeken.

Hennep wordt nog vaak gelinkt aan wiet, en hoewel de kenmerkende geur wel aanwezig is, zal je er niet high van worden. “Het gaat om gecontroleerde zaden en planten met een erg laag THV-gehalte”, zegt Frederik Verstraete van C-Biotech. “Je moet al zes hectare volledig oproken om er een klein beetje effect van te voelen.”