Tientallen bewoners van de wijk Geerhoek hebben dagelijks last van lawaaierige koelgroepen en af- en aanrijdende koelvrachtwagens van het logistiek bedrijf Kuehne+Nagel. “Het begon in september toen het bedrijf zijn koelgroepen uitbreidde. Vanaf dan is de geluidsoverlast exponentieel gestegen”, legt buurtbewoner Lode Snackaert uit.
Geluidsmetingen
Op vraag van het gemeentebestuur werden geluidsmetingen uitgevoerd in de buurt. De conclusie van de onafhankelijke expert is vernietigend voor het bedrijf. ‘De overschrijdingen zijn dermate significant dat enkel zeer drastische ingrepen denkbaar zijn teneinde de situatie aanzienlijk te verbeteren’, staat er letterlijk in het rapport. De expert adviseert een heroriëntering van de laad- en loskades, het plaatsen van een hoog geluidsscherm langs de perceelgrens en het afschermen van de koelgroepen.
Onder meer op basis van dit rapport vorderde burgemeester Bevers half december een bestuurlijk besluit waarbij het bedrijf wordt verplicht om na 19 uur geen gebruik meer te maken van de loskades langs de wijk Geerhoek. Jammer genoeg zorgt dat enkele voor een verplaatsing van het probleem want het geluid weerkaatst nu op de muren van een naastliggend bedrijf.
Geen vergunning
Volgens de buurtbewoners mag er zelfs geen logistieke activiteit zijn in gebouwen die grenzen aan een woonwijk. “Dat staat zo in het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) en dus had het bedrijf nooit een vergunning mogen krijgen. Ook de koelgroepen die geplaatst werden hebben een milieuvergunning klasse 2 nodig. Die is er niet, ook al draaien de koelgroepen al vier maanden. Volgens mijn laatste informatie zou de aanvraag nu wel lopende zijn. Hoe dan ook, de situatie blijft hetzelfde voor ons. Ook de initiatieven van de gemeente brengen voorlopig niet veel zoden aan de dijk en het bedrijf zelf wil al helemaal niets doen met de aanbevelingen van de expert.”
Burgemeester is het beu
Burgemeester Eddy Bevers is duidelijk. “Procedures moeten gevolgd worden. Ondanks het bestuurlijk besluit dat ik uitvaardigde blijft de overlast duren. Later deze week is er een hoorzitting met het bedrijf waar we zullen luisteren naar hun uitleg. In functie van de uitkomst van dat overleg kunnen we eventueel bijkomende maatregelen nemen. Feit is dat dit al veel te lang duurt. Voor mij is de maat vol. Het is ongezien hoe een bedrijf als dit omgaat met de buurtbewoners.”
Reactie Kuehne+Nagel
Volgens communicatieverantwoordelijke Elise Stynen van Kuehne+Nagel heeft het bedrijf in het kader van de geluidshinder al verschillende maatregelen genomen. “We trachten de geluidshinder te beperken, ook nadat de geluidsmetingen werden uitgevoerd. We wensen ook mee te geven dat de activiteiten op deze site slechts zeer tijdelijk van aard zijn en binnen afzienbare tijd geen verderzetting zullen kennen. We zoeken momenteel verder naar oplossingen om de hinder verder te beperken en op deze manier de bevoorrading voor onze klanten niet abrupt te moeten onderbreken. We blijven eveneens bereid om in overleg met de gemeente Willebroek verder te kijken naar oplossingen.”