HOFSTADE – BroodNodig – bakkerij Van Eeckhout – uit Hofstade heeft van het ministerie van Cultuur een subsidie van 36.000 euro ontvangen om het vakmanschap van de bakkerij via een meester-leerling traject door te geven. De vier geselecteerde leerlingen gaan van start op 9 februari.
Maar liefst veertien geïnteresseerden stelden zich kandidaat voor de gesubsidieerde opleiding van de Vlaamse Gemeenschap, departement Cultureel Erfgoed.
“Daar waren we zeer tevreden en blij verrast mee”, zegt Lutgart Lyen van BroodNodig. “Na een eerste intake-gesprek bleven er nog zeven kandidaten over, die we uitgenodigd hebben op de bakkerij. De finale keuze van de vier leerlingen is gebaseerd op leeftijd, regio, hun motivatie en ambitie en vooral op de manier waarop zij het verworven vakmanschap duurzaam zullen doorgeven.”
De vier kandidaten hebben een zeer diverse achtergrond:
- Sven Kosack (39) uit Dendermonde werkt in de ICT-sector en is al hobbybakker. Sven wil in Dendermonde een broodhoeve opstarten en een netwerk opbouwen met lokale producenten in een traditionele voedselketting.
- Heidi Cobbaert (43) uit Lier is theologe. Ze volgde een opleiding biologische landbouw (vzw Landwijzer) en bouwde vervolgens een pluktuin kleinfruit uit op Bioboerderij Busschots (Koningshooikt). Op de boerderij waar ze nu werkt, wil ze een desembakkerij opstarten. Jongeren met een beperking zouden er een werkplek vinden.
- Anibal Morgadinho (44) uit Buggenhout werkt al 19 jaar als bakker bij bakkerij Van Eeckhout. Het leertraject zal hem duidelijk maken waarom sommige zaken vroeger anders werden gedaan om dan terug te koppelen naar vandaag. Zo wil Anibal het beste van de twee werelden combineren en het perfecte brood maken voor zijn klanten.
- Hilde Brepoels (55) uit Brussel is verantwoordelijke partnerships & fundraising bij het Platform voor de Samenlevingsdienst. Ze wil een Warme Wereldbakkerij opstarten waar vrouwen met migratieachtergrond brood uit hun cultuur maken en hun recepten delen met het publiek. Dat wordt tevens een ontmoetingsplek rond brood met economische maar ook culturele en educatieve activiteiten. In haar Warme Wereldbakkerij wil Hilde het vakmanschap doorgeven aan de vrouwen.
Het programma gaat begin februari van start en loopt tot juli 2020, met werkbezoeken, theorielessen, praktijk in de bakkerij in Hofstade en eindproeven.
“Het opleidingstraject sluit aan bij een aantal hedendaagse maatschappelijke tendensen: de korte keten aanpak met een verkleinde ecologische voetafdruk, eerlijke handel met een waardig inkomen voor boer en bakker en tragere processen in de voedselbereiding die zorgen voor meer smaak en beter verteerbare producten.”