Carlton is een van de oudste horecazaken op de Grote Markt. Jef Piscaer opende de zaak in 1974 die tot dan Bavaro Belge heette. “Het was toen nog een pub met veel hout in het robuuste interieur. Het was indertijd een van de eerste Mechelse cafés waar je een croque en een spaghetti kon eten. Dat was toen heel speciaal. Gaandeweg is het meer een brasserie geworden”, vertelt Patrick Van der Waals.
“In 1974 heette het hier Bavaro Belge. Het was toen nog een pub met veel hout in het robuuste interieur. Het was indertijd een van de eerste Mechelse cafés waar je een croque en een spaghetti kon eten”
Patrick Van der Waals zaakvoerder Brasserie Carlton
De vijftiger is intussen zestien jaar zaakvoerder en chef-kok van Carlton. “In 1984 ben ik hier beginnen te werken op leercontract. Daarna ben ik een tijdje weggeweest en had ik brasserie De Pelgrim in de Adegemstraat. Toen ik daarmee stopte, kwam ik opnieuw in de Carlton terecht en leerde ik mijn vrouw Ilse kennen. Zij werkte hier als jobstudent achter de bar en ik als ober”, blikt Patrick terug.
Gastronomisch
Na de geboorte van hun eerste zoon Jonas hielden Patrick en Ilse de horeca even voor bekeken, maar oude liefde roest niet. “Tien jaar later, toen Jef en Daisy ermee stopten, hebben wij de zaak in 2008 overgenomen”, zegt Patrick. De Mechelaar, die kok is van opleiding, roert er sindsdien met veel passie in de potten. “Van wat snacks en een steak zijn we gegroeid naar de gastronomische keuken die we vandaag brengen. We doen ons best om onze klanten gerechten te serveren die lekker zijn. We bereiden alles ook zelf.”
Een van de specialiteiten van het huis is een typisch Mechels gerecht waar Patrick zijn variant op bereidt. “Van onze Mechelse koekoek met mozzarella en serranoham heb ik er al duizend bereid. We serveren dat gerecht met notenpuree, een crème van erwten en wortel. Ooit hebben we het van de kaart gehaald en daar kwamen veel opmerkingen over. Op maandag bieden wij ook een kreeftenmenu aan tegen de voordelige prijs van 49 euro”, vertelt Patrick.
Speciaal voor de vijftigste verjaardag van Carlton steekt Patrick zaterdag nog een tandje bij. Dan biedt hij vijftig van zijn trouwste klanten een gastronomisch menu van zeven gangen aan. “Het diner is helemaal volgeboekt, maar vanaf 22 uur zijn al onze klanten welkom voor een feestje met een dj”, zegt hij.
Familiezaak
Carlton is een echte familiezaak. Naast Patrick en zijn echtgenote Ilse Van Epperzeel, die boven het restaurant wonen, draaien ook twee van de drie kinderen mee. Janne (21) en Yanko (24) draaien fulltime mee in de zaal. “Onze oudste zoon Jonas en zijn vrouw hebben hier allebei gewerkt als jobstudent en flexi. Toen ze afstudeerden, zijn ze ermee gestopt”, vertelt Ilse.
Janne, de jongste van de familie, werkt ruim een jaar mee in de brasserie. “Het is fijn om met je familie te kunnen samenwerken”, zegt ze. Janne studeerde kinderzorg, maar dat vak bleek haar minder te liggen en uiteindelijk raakte ze verknocht aan het werken in de horeca. “Ik vind het veel leuker dan ik had gedacht.”
Ook haar broer Yanko heeft de smaak te pakken. “Bijna drie jaar geleden ben ik vast beginnen te werken in Carlton, de plek waar ik praktisch ben opgegroeid. Vanaf dag één voelde ik hoe bijzonder dit restaurant was. Niet alleen als horecazaak, maar ook als familieverhaal. Mijn ouders hebben elkaar hier leren kennen. Dat romantisch verhaal deel ik graag met onze klanten en vrienden”, vertelt hij.
Yanko droomt ervan om de zaak in de toekomst over te nemen. “Ik wil later de zaak graag voortzetten. Hoewel dit niet meteen de plannen van mijn ouders waren, kon ik niet anders dan mijn hart volgen. Ik ben enorm trots op wat zij hier hebben opgebouwd: een zaak die ze volledig naar hun hand hebben gezet en die vandaag een vaste waarde is op de Grote Markt”, legt de jongeman uit.
Brasserie Carlton op de Grote Markt 34 is behalve donderdag elke dag open vanaf 10 tot 22 uur.