MECHELEN – Tijdens de coronacrisis kreeg de e-commerce een nooit gezien boost. Maar die pakjes moeten natuurlijk ook allemaal thuis geleverd worden. Om dat wat meer milieuvriendelijk te maken begint bpost Group met een pilootproject rond duurzame stadsdistributie in Mechelen.
Met het project wil Bpost de Belgische steden oplossingen aanbieden om de impact van de levering van pakjes en brieven te verkleinen. Vanuit de stad Mechelen wordt er al langer ingezet op oplossingen om de leefbaarheid te verbeteren.
Pilootproject
Over een periode van twee jaar, wordt in de actieve samenwerking tussen bpost Group en Stad Mechelen, een aantal duurzame oplossingen onderzocht en geïmplementeerd. Bpost streeft ernaar om in zoveel mogelijk steden in België een emissievrije uitreiking van post- en pakjesdiensten aan te bieden.
“Mechelen heeft sterke ambities om tegen 2030 een CO2-reductie van 40% te behalen. Wetende dat 8% van het verkeer in onze binnenstad gefaalde thuisleveringen zijn, geeft dit innovatief project de ultieme kans om dat percentage naar beneden te halen”, zegt mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.
20 extra pakjesautomaten
20 nieuwe pakjesautomaten moeten voor een netwerk aan bewandelbare bpost-ophaalpunten zorgen. In een volgende fase zullen er dat zelfs 50 worden. Die komen voorlopig enkel in de stad, maar niet in de delgemeenten. De bedoeling is dat Mechelaars hun pakjes te voet of met de fiets afhalen. De automaten zijn 24u op 24uur en 7 dagen op 7 beschikbaar.
Bpost-voertuigen zonder uitstoot, zoals elektrische “colibussen” en cargofietsen moeten voor een groene levering zorgen. Jean-Paul Van Avermaet, CEO van bpost Group, wil met zijn bedrijf het voortouw nemen in duurzame e-commerce. “Dankzij dit partnerschap zetten we de stap in de goede richting. We hopen uiteraard dat dit ook kan dienen als inspiratie voor heel wat andere steden en knopen de volgende maanden hierover gesprekken aan met geïnteresseerden.”
Slimme toepassingen
De samenwerking met bpost Group is er gekomen in het kader van het Europees project ‘Surflogh’ (Smart Urban Freight LOGistics Hubs) waar Stad Mechelen in zit. Schepen van duurzaamheid en slimme stad Marina De Bie zegt dat het verduurzamen van de stadsdistributie een mooi voorbeeld is van hoe slimme toepassingen worden ingezet om doelstellingen te behalen. “De slimme pakjesautomaten verbeteren de dienstverlening voor de gebruikers en brengen tegelijkertijd het aantal gereden kilometers naar omlaag. Dat is belangrijker om de CO2-uitstoot omlaag te halen. Doordat bpost emissievrij transport van en naar de pakjesautomaten organiseert, wordt deze klimaatwinst nog groter.”
De testfase van het project start in augustus in samenwerking met de plaatselijke handelaars en zou in 2022 moeten afgerond zijn.