https___static.gva.be_Assets_Images_Upload_2024_10_08_810807fe-14ea-4d78-b382-f401d4b7c26c

Bouwpromotor saneert zwaar vervuilde site op Ragheno voor aanleg nieuwe jachthaven

In de toekomstige stadswijk Ragheno in Mechelen is dinsdag officieel het startschot gegeven voor de sanering van de terreinen van het voormalige Bommenkot en een oude gasfabriek. Pas als de zwaar vervuilde site gesaneerd is, kan de aanleg van een nieuwe jachthaven beginnen. Daarrond komt dan later de nieuwe woonwijk Marcelis Garden.

“‘Dat loopt hier allemaal veel te moeilijk. Wil jij dat niet kopen? Hier is de sleutel’.” Ignace De Paepe, president van MG Real Estate, herinnert zich de aankoop van de site van 5,6 hectare in 2001 nog levendig. Eerst ontwikkelde de promotor op Ragheno onder meer de kantoorgebouwen van Wolters Kluwer en het Rode Kruis-Vlaanderen. De volgende fase is het zwaar vervuild terrein van de voormalige munitiefabriek PRB-Mettalurgia en de gasfabriek omvormen tot een dynamisch en groen stadsdeel.

Daarvoor werkt MG Real Estate samen met de stad, De Vlaamse Waterweg en OVAM. Dit deel van de wijk krijgt toepasselijk de naam Marcelis Garden, naar monnik Benedictus Marcelis die op 23 juli 1753 als eerste op het nieuwe kanaal voer. Vanaf volgende maand moeten de saneringswerken op de terreinen volop aan de gang zijn. Daarna, volgens de huidige timing eind 2025, is de realisatie van een jachthaven een eerste belangrijke stap.

Op de Leuvense Vaart liggen er vandaag heel wat kleinere vaartuigen van recreanten, waardoor de economische binnenvaart er niet altijd even gemakkelijk kan doorstroming. Daardoor is bij De Vlaamse Waterweg het plan gerijpt om bij de ontwikkeling van Ragheno een nieuwe jachthaven te bouwen van 3.850 vierkante meter groot.

De site is vandaag nog een braakliggend en vervuild terrein van 5,6 hectare. — © Joris Herregods

“We gaan hier redelijk wat grond uitgraven en afvoeren naar gespecialiseerde centra om hem te reinigen. Van zodra dat gebeurd is, gaan we de site overhandigen aan De Vlaamse Waterweg, zodat die kades kan bouwen en ankers kan boren. Daarna kunnen de boten aanmeren. Hoe de rest van de grond komt, zien we nog wel. Daar zijn we nog vele jaren mee bezig”, legt De Paepe uit.

Maak jouw event aan

Heb je al een Made in-account?

Klik dan hier om in te loggen

“We gaan hier redelijk wat grond uitgraven en afvoeren naar gespecialiseerde centra om hem te reinigen. Van zodra dat gebeurd is, gaan we de site overhandigen aan De Vlaamse Waterweg, zodat die kades kan bouwen en ankers kan boren. Daarna kunnen de boten aanmeren”

Ignace De Paepe, President van MG Real Estate

Behalve de nieuwe jachthaven moet de site mee ruimte bieden voor een nieuw publiek park van elf hectare dat de stad in de toekomstige wijk wil realiseren. Via fiets- en wandelpaden zal dat het nieuwe station verbinden met de jachthaven en het bos van Betzenbroeck in Muizen. Rond de Vaartkom verrijst in Marcelis Garden op termijn een nieuwe woonwijk met een zevenhonderdtal woningen.

Levendige stadswijk

De Arsenaalverbinding, een nieuwe ontsluitingsweg vanaf de tangent (B101), moet de bereikbaarheid garanderen. “Met de ontwikkeling van Marcelis Garden zetten we een belangrijke stap in de ontwikkeling van de levendige, groene stadswijk die Ragheno moet worden”, zegt Ignace De Paepe.

Samen met een delegatie van de stad, De Vlaamse Waterweg en OVAM heeft hij dinsdag de eerste schop in de grond gestoken. “Ik was nog een jeune homme, net begonnen als burgemeester, toen een zekere mijnheer De Paepe zich aandiende met een groot plan. Ik was daar heel enthousiast over”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen).

Hij was er toen van overtuigd dat de plannen snel gerealiseerd zouden geraken. “Kijk rond, we zijn nog niet begonnen. Als de kiezer het wil, hoop ik hier na dertig jaar burgemeesterschap iets te zien dat de moeite waard is”, vertelt Somers.

Voor de sanering van zulke sites wordt sinds 2007 gewerkt met zogenaamde brownfieldconvenanten. Daarbij werken private investeerders en de overheid samen om verlaten en vervuilde industrieterreinen een duurzame nieuwe bestemming te geven. “In een dichtbevolkte regio als Vlaanderen is de aanpak en het hergebruik van verontreinigde gronden essentieel om de druk op de open ruimte te verminderen. Het kan allemaal lang duren, maar uiteindelijk hebben we wel resultaat”, zegt Werner Annaert, administrateur-generaal bij OVAM.

“Door de grootte, de ligging en de eigendomsstructuur is dit een van de grootste en meest complexe projecten in Vlaanderen”, vertelt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Stadsontwikkeling.

Alles samen is Ragheno, een gebied dat zich uitstrekt tussen het station, de centrale werkplaats van de NMBS, de Leuvense Vaart en het Bos van Loos, meer dan vijftig hectare groot. “Alles samen is er meer dan zestig miljoen euro nodig om hier een nieuwe wijk van te maken”, zegt schepen Geypen.