“Ik ben eigenlijk op dat idee gekomen toen ik 2018 mijn schoonbroer, profwielrenner Michael Goolaerts, verloor op heel jonge leeftijd. Ik had geen tastbare herinneringen aan hem. Kort daarna werd ik zwanger van mijn eerste kindje en heb ik een voetje laten maken. Ik wou dat zelf ook gaan doen. Ik heb lessen gevolgd bij iemand met een jarenlange ervaring in dat soort werk en sinds begin van de zomer heb ik mijn eigen zaak Bodycastingbylenka opgestart.”
Wie zich niet meteen iets kan voorstellen bij bodycastings… Alles begint met een alginaatmengsel. Dat is een natuurlijke vloeistof op basis van algen waarin je bijvoorbeeld het babyhandje kan steken. Dat wordt redelijk snel hard, maar blijft elastisch. “Zodra het handje er weer uit is, heb ik mijn mal. Daarna vul ik die mal op met hars. Zodra het uitgehard en gedroogd is, haal ik het uit de mal en begint de afwerking. Het is nog een heel werkje om alle details goed te krijgen. Daarom kan het soms twee tot drie maanden duren voor een werkje volledig klaar is. Elke groefje, elk bloedvaatje of adertje moet zuiver zijn. Dat maakt het ook niet goedkoop. Naargelang van het werk begint dat vanaf 80 euro (voor een hondenpootje) tot 500 euro voor een borststuk. Daar komt nog de afwerking bij: een kadertje, een sokkel, …”, legt Lenka uit.
Met haar handwerk maak ze unieke beelden die volledig zijn afgestemd op de wensen en behoeften van haar klanten. “Elk stuk dat ik creëer, is een persoonlijk en tastbaar aandenken vol kostbare herinneringen. Mijn doel is om mensen blij te maken met een kunstwerk dat hun speciale momenten en emoties vastlegt op een manier die voor altijd gekoesterd kan worden.”
“Elk stuk dat ik creëer, is een persoonlijk en tastbaar aandenken vol kostbare herinneringen. Mijn doel is om mensen blij te maken met een kunstwerk dat hun speciale momenten en emoties vastlegt op een manier die voor altijd gekoesterd kan worden”
Lenka Lodewycks, Bodycastingbylenka
We herinneren ons allemaal hoe onze ouders of grootouders de eerste schoentjes en tutjes van hun kinderen lieten verbronzen. Volgens Lenka was dat vroeger een populaire manier om dierbare herinneringen tastbaar te maken en te bewaren voor het leven. “Het proces zelf was echter behoorlijk chemisch. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die deze oude technieken gebruiken, simpelweg omdat ze te schadelijk zijn. Gelukkig is er nu een gezondere en milieuvriendelijkere manier om hetzelfde effect te bereiken. Deze nieuwe methode is bovendien ook nog eens betaalbaarder dan de oude technieken.”
Kunst
Lenka noemt haar creaties een kunstwerk en dat is geheel terecht, want de manier waarop ze de kleinste details weergeeft is indrukwekkend. Ze kijkt er dan ook naar uit om dit zo snel mogelijk op fulltime basis te doen. Momenteel combineert ze de bodycasting met een job in de logistieke sector.
De mogelijkheden met body casting zijn zeer uitgebreid. Je kan bij Lenka terecht voor verschillende soorten castings, zoals gezin, zwangerschap, baby, peuter/kleuter, borstbeeld, dieren en afscheid. Of zelfs een eyecatcher voor je zaak, zoals een hand met een kappersschaar voor in een kapsalon of een afdruk van je volledige arm die je dan tegen de muur kan hangen met een handtas eraan.
Lenka werkt uitsluitend met hars en niet met gips of andere materialen. “Hars is duurzaam en kan een leven lang meegaan, in tegenstelling tot gips, dat na verloop van tijd kan breken. Met hars kan je zeer fijne details vastleggen, wat vooral belangrijk is bij het maken van persoonlijke en gedetailleerde lichaamsafdrukken. Hars kan bovendien worden afgewerkt met een verscheidenheid aan kleuren en effecten. Ik hecht enorm veel waarde aan die details. Dat maakt het verschil.”
Emotionele waarde
Het maken van een aandenken van je geliefde is een unieke en emotionele investering volgens Lenka. “Er is niet alleen de emotionele waarde omdat het een tastbare herinnering biedt die generaties lang kan worden doorgegeven. Er is ook de artistieke waarde, want elk beeld is een kunstwerk op zich, handgemaakt met aandacht voor detail en vakmanschap. En hars mag dan wel iets duurder zijn dan gips, het biedt de zekerheid dat het beeld intact blijft en zijn schoonheid behoudt”, legt Lenka uit.