Bistro Noekaf Foto: Dirk Vertommen

Bistro Noekaf opent de deuren in Mechelen

Komisfeu is niet meer, maar kijk daar is bistro Noekaf. De nieuwe uitbater Seppe Mees (25) wilde de naam van de horecazaak aan station Nekkerspoel graag Mechels houden en zwaaide donderdag de deur voor het eerst open. Zijn mama Veerle Meurs en pluspapa Toon Peeters van café De Gouden Vis zijn alvast zijn grootste supporters.

Voor Seppe Mees is bistro Noekaf zijn eerste zaak. “Ik vind het heel spannend, maar tegelijk voel ik me ook heel goed. Ik heb geen stress en ik heb er zin in”, zegt Seppe. Voordien werkte de twintiger zelf in de bekende kroeg van Toon in de Nauwstraat. Daar kreeg hij de smaak te pakken. “Toen ik daar begon, was ik niet zo uitgesproken sociaal. Maar terwijl ik er bezig was, heb ik mijn draai gevonden. Door in de horeca te werken, ben ik helemaal opengebloeid. Ik ben geëvolueerd van iemand heel introvert naar iemand heel extravert”, vertelt de twintiger.

Wie de vroegere Komisfeu op de hoek van het Ontvoeringsplein binnenwandelt, zal het interieur overigens amper nog herkennen. Het oogt veel ruimtelijker en frisser. Tijdens de verbouwingen werden valse plafonds uitgebroken en kwamen de hoge oude plafonds opnieuw tevoorschijn. De eikenhouten zitbanken, een knipoog naar het naburige station, geven de grandeur van de zaak extra cachet. Pluspapa Toon heeft ze eigenhandig vervaardigd. “Het is zot wat hij heeft gedaan”, zegt Seppe enthousiast.

Voor hem is het zonneklaar wat zijn nieuwe zaak moet uitstralen. “Gezelligheid, gastvrijheid en lekker eten. Als je hier binnenkomt, moet je een warm thuisgevoel krijgen”, zegt de jonge uitbater. Noekaf is zo een welgekomen halte voor passanten onderweg naar of op de terugweg van de trein, maar vult ook een leemte op in de wijk Nekkerspoel waar weinig horeca te vinden is.

Vlaamse keuken

In de bistro zijn klanten welkom om te eten van dinsdag- tot en met zaterdagavond. Behalve dinsdag loopt er ook ’s middags een service voor de lunch. “Wij gaan voor een zeer Vlaamse bistrokeuken. We zoeken een beetje de vibes op van een taverne, maar tegelijk hebben wij een kaart voor mensen die iets kleiner willen eten”, vertelt Seppe.

In de menukaart vind je bijvoorbeeld een slaatje met gemarineerd varkenshaasje en pasta’s zoals pasta Noekaf met ansjovis, broccoli en look, maar ook vitello tonnato, stoofvlees met een witloofslaatje, een vispapillot en steak met frietjes. “Mensen zijn hier uiteraard ook welkom om een koffie, een pintje of een wijntje te komen drinken, net zoals vroeger”, zegt Seppe.

Aan de naam voor de nieuwe zaak ging overigens een serieuze zoektocht vooraf. “Daar hebben we heel lang over gediscussieerd. Komisfeu zou het niet worden, want we veranderen veel en wilden graag een nieuwe naam. Tot ik het gebouw eens beter bekijk en merkte dat er een hoek af is. Nu, bij onze familie is er ook een hoek af. Zo zijn we uitgekomen bij ‘nen’ Noekaf, wat ook Mechels is”, legt Seppe uit.

Achter de schermen kan hij rekenen op Toon en zijn mama Veerle. “Seppe heeft plezier gevonden in mensen gelukkig maken. Daar zit zijn gedrevenheid, in klanten zich welkom doen voelen”, zeggen ze.

Bistro Noekaf op het Ontvoeringsplein 2 is dinsdag open van 17 tot 21.30 uur, woensdag en donderdag van 11 tot 21.30 uur, vrijdag en zaterdag van 11 tot 22 uur en op zondag van 11 tot 19 uur.