In november 2022 opende Bij Tita voor het eerst haar deuren. De twee zussen Ine en Eline Van Coillie en Charlotte Van Looy werkten eerder al samen in een horecazaak in Heist-op-den-Berg, maar al snel speelde het idee om met zen drieën een nieuwe zaak te starten. “Sneller dan verwacht stootten we op het nieuwe pand in de Handelstraat. We zijn alle drie van Lier, dus Duffel is makkelijk bereikbaar. Bovendien waren we meteen verkocht door de deugddoende lichtinval en rust van de Nete”, vertelt Charlotte (30).
“Vanwaar de naam Bij Tita komt?”, vraagt Eline. “Dat is de roepnaam van Martha, de oudste dochter van mijn zus. Omdat Ine’s zaak in Heist-op-den-Berg ‘Bij Bibi’ al vernoemd was naar de jongste dochter, kon ze nu niet anders”, klinkt het lachend.
Pittig eerste jaar
Intussen bestaat de ontbijt-, lunch- en koffiebar een jaar. “Het afgelopen jaar was pittig, maar leuk. In het begin was het zoeken naar bijvoorbeeld de ideale combinatie tussen ietwat simpele gerechten zoals een croque monsieur en vernieuwende gerechten als Turkish Eggs”, gaat Charlotte verder. Naast de gelegenheid om iets te eten of drinken, kunnen klanten ook planten en decoratie kopen.
“Het is zeker spannend geweest”, vult Eline aan. “Je probeert een logica te vinden in de opkomst van mensen, maar die bestaat helaas niet. Soms is het heel druk, dan weer heel kalm, dus flexibiliteit is zeker belangrijk.”
Zo ontvangt de koffiebar bijvoorbeeld op dinsdag een heel ander cliënteel dan op andere dagen. “We hebben veel chance dat iedere week de markt voor onze deur plaatsvindt. Het kan dan ontzettend druk zijn, maar Charlotte bijvoorbeeld vindt het super om dan alles te geven en hard te gaan”, gaat Eline verder.
Na een jaar kan Bij Tita rekenen op een vast klantenbestand. “De families en vriendengroepen die geregeld terugkeren zijn een mooie bevestiging van het harde werk dat we hebben geleverd”, vertelt Charlotte.
Zondagse brunch
In de horecazaak kan je niet alleen terecht voor een stuk taart of kop koffie, maar ook voor een uitgebreide, zondagse brunch. Omdat de uitbaatsters geloofden dat de locatie ideaal is voor wandelaars, families of grote groepen die samenkomen, werkten ze een ontbijtbuffet uit. “De brunch zit nog steeds bijna iedere week volgeboekt, dus blijkt dat we een goede inschatting hebben gemaakt”, lacht Charlotte.
Ook barista Dymphey is fan van de drukke ontbijtsessies op zondagen. “Eerst leek het mij niet zo fijn om op zondag te werken, maar het is zalig om iedereen te zien samenkomen. Onlangs was er zelfs een tafel van een babyshower zo groot dat het bijna de hele ruimte innam”, vertelt ze.
Gevarieerde workshops
In de toekomst willen de drie dames nog meer inzetten op andere activiteiten binnen Bij Tita. Zo organiseren ze op 21 december een make-up workshop in samenwerking met beautymerk ‘Ik smeer Belgisch’. “We voelen dat het publiek in Duffel heel gevarieerd is, dus proberen we ons aanbod daarop af te stemmen”, vertelt Eline. De workshops worden georganiseerd door externen, Bij Tita voorziet de hapjes en drankjes.
Daarnaast zijn er ook plannen om een winterterras aan te leggen. “In de zomer zijn er veel fietsers, maar in de winter moeten we de mensen soms lokken. We hebben het idee om het achterterras kindvriendelijker te maken met bijvoorbeeld een caravan en lichtjes, maar dat is nog work in progress”, lacht Eline.
Richting de feestdagen voorziet de horecazaak vijf home made taarten met een feestelijke toets. Die zijn telefonisch te bestellen of via mail. “Daarnaast zijn we druk in de weer om een heuse (feest)catering op poten te zetten. We hebben een gevarieerd aanbod samengesteld met gezonde alternatieven om 2023 feestelijk af te sluiten”, besluit Charlotte.